Seramik çamurlarının geliştirilmesi ve beyazlatılması
dc.contributor.advisor | Gören, Remzi | |
dc.contributor.author | Ay, Hasan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:24:19Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:24:19Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611176 | |
dc.description.abstract | IV SERAMİK ÇAMURLARININ GELİŞTİRİLMESİ VE BEYAZLATILMASI Hasan Ay Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Remzi GÖREN ÖZET Son yıllarda diğer sektörlerde olduğu gibi seramik çamuru üreten sektörlerde de yeni gelişmelere ve değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör; seramik çamuru üretiminde karşılaştığı üretim problemlerini çözme, ürün çeşitliliğini arttırmada en önemli parametre olan seramik çamuru pişme renginin beyazlatılması uğraşlarını sürdürmektedir. Sektörün kullanılan seramik çamurlarından kaynaklanan; kalınlık alma hızı, kalıp salma süresi, kuruma hassasiyeti, pişme sorunları gibi yaygın bazı sorunları vardır. Bu sorunlar sektörün üretimini zorlaştırmakta ve üretim kayıpların artmasına neden olmaktadır. Yeni arayışlar içinde olan sektör satışlarını arttırabilmek için alternatif ürünlere gereksinim duymaktadır. Bu amaçla öncelikle beyaz pişen seramik çamurlar ve buna bağlı olarak beyazlık derecesi önemli bir kriter haline gelmektedir. Bu çalışmada, seramik çamuru komposizyonunda yer alan özlü ve özsüz her bir bileşenin reçete değerleri değiştirilerek çamurun geliştirilmesi, kobalt sülfat ve kobalt oksit ilavesiyle çamurun beyazlatılması amaçlanmıştır. Çalışmada 100 değişik reçete kombinasyonları uygulanmış olup; bunların test ve analizleri yapılmıştır. Bu test ve analizlere göre AD061, AD074, AD092, AD098 ve ADİ 00 numaralı reçetelerin en iyi sonuç verdiği, bunların arasından ise en ideal olanının AD 100 numaralı denemenin olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Seramik çamur, beyaz pişme rengi, kobalt oksit, kobalt sülfat. | |
dc.description.abstract | DEVELOPED AND BLEACHING IN CERAMIC CLAYS FOR MAKING WHlTEWARES Hasan AY Ceramic Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis SupervisonAssoc.Prof. Remzi GÖREN SUMMARY Last years, the ceramic sector, which is producing the ceramic slurry for making whitewares as dinnerware and tablware, needs the new developings and changes for their products like the other sectors. The sector continues to solve their problems relating to the production, quality and variety based on the bleaching in ceramic slurry.That using in a ceramic sector; ceramic clays for making dinnerware and tableware have a main problem. These are; taking thickness time, taking out time from mould, drying sensitivity and mistakes of firing. These problem make a difficult to produce product and to make more expensive the production. So the sector in a searching for new product and production. In this point, making a white firing colour is the most important criterion for sector. In this study; the plastic and non-plastic metarials and each materils quantity was changed with the quantity of cobalt slphate and cobalt oxide. For making the ceramic clays for making ceramic products more suitable to producing and whiten. In this study; there are a hundred difference recipe that practise and these tests with analyses are maded. From these analyses that AD061, AD074, AD092, AD098 and AD100 numbers of recipes are given the better results. AD 100 number recipe is chosen from these recipes for being ideal. Keywords: Ceramic slurry, white firing colour, cobalt oxide, cobalt sulphate. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Seramik Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Ceramic Engineering | en_US |
dc.title | Seramik çamurlarının geliştirilmesi ve beyazlatılması | |
dc.title.alternative | Developing and bleaching in ceramic clays for making whitewares | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 191523 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 169234 | |
dc.description.pages | 186 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |