Geleneksel ve organik tarım koşullarında yetiştirilen bazı sebze bitkilerinin mineral madde içeriklerinin karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Özyurt, M. Sabri | |
dc.contributor.author | Üye, Ayşe | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:23:54Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:23:54Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/610962 | |
dc.description.abstract | Bu çalısmanın amacı; Allium cepa (soğan), Allium sativum (sarımsak) ve Solanum tuberosum(patates) bitkilerinin organik kimyasal ve çiftlik gübresi uygulanarak yetistirilen ürünlerindeki mineralmadde içeriklerinin karsılastırılmasıdır. Çalısma açık arazi üzerinde hazırlanan 4 parseldegerçeklestirilmistir. 1. parsele hiçbir uygulama yapılmayıp kontrol grubu olarak alınmıstır. 2. parseleçiftlik gübresi (sığır+koyun), 3. parsele organik gübre (sıvı gübre) ve 4. parsele kimyasal gübreuygulanmıstır. Ayrıca karsılastırma amaçlı olarak serada da ürünler 2 parsele ekilmis, 1. parsele hiçbiruygulama yapılmamıs, 2. parsele ise organik gübre uygulaması yapılmıstır.Açık araziden elde edilen ürünler ICP-OES cihazı ile analiz edilmis ve içerdikleri mineralmadde (K, Ca, Mg, Mn, Fe, Cu, Cr ve Zn) oranları ppm cinsinden hesaplanmıstır. Ayrıca piyasadanalınan ürünlerinde analizler yapılmıs, farklı gübre uygulamalarında mineral madde içerikleribakımından önemli bir farklılık görülmemistir. Yetistirme dönemleri süresince hastalıklar açısındanönemli bir problemle karsılasılmamıstır.Anahtar Kelimeler: Gübre, organik tarım, patates, sarımsak, soğan | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to compare the mineral substance ingredients of Allium cepa (onion),Allium sativum (garlic) and Solanum tuberosum (potato) corps which are grown by using dung,chemical and organic fertilizer. Study is done in four plots which are designed on open land. In firstplot nothing is done and it is used for control group. In second plot dung (cattle and sheep), in thirdplot organic fertilizer and in fourth plot chemical fertilizer are used. Also in order to compare someplants are planted in two plot in greenhouse. In first plot nothing is done, in second plot organicfertilizer is used.The plants which are grown in open land are analysed by using ICP-OES instrument andmineral substances which they have are calculated in ppm type. Besides plants bought from marketalso analysed, but no differences is found between plants bought from market and plants which aregrown by using fertilizer. During growing period, any illness problem didn?t determined.Keywords: potato, onion, garlic, organic agricultur, fertilizer. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Geleneksel ve organik tarım koşullarında yetiştirilen bazı sebze bitkilerinin mineral madde içeriklerinin karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | The comparison of the mineral substance ingredients of some plants which are grown by using traditional ways and organic agricultural ways | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9005648 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 202810 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |