dc.contributor.advisor | Kocaçalışkan, İsmail | |
dc.contributor.author | Turan, Emel | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:23:31Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:23:31Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/610775 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, ceviz (Juglans regia L. )'in ülkemize ait kültür varyetelerinin (Şebin, Yalova 2, Yalova 3, Yalova 4, 1974/7) yapraklarındaki juglon (5-Hidroksi-1,4-Naftakinon) ve toplam fenolik madde miktarlarının Mayıs-Ekim arası mevsimsel değişimi araştırılmıştır. Ayrıca juglon-fenolik madde, juglon-iklim ve fenolik madde-iklim parametreleri arası ilişkiler korelasyon ve regresyon testleri ile belirlenmiştir. Juglon ve fenolik madde miktarları yapraklardan izole edildikten sonra spektrofotometrik yöntemlerle tayin edilmiştir. Çalışma 2006 ve 2007 yıllarında tekrarlanarak gerçekleştirilmiştir. İki yılın ortalaması dikkate alındığında varyetelere göre bazı farklılıklar olmakla birlikte genelde hem juglon hem de fenolik madde miktarının Ağustos ortalarından Eylül ayı ortasına kadar en yüksek seviyelerde bulunduğu buna mukabil en düşük düzey Mayıs ayında tespit edilmiştir. Diğer taraftan, yaprakların juglon ile fenolik madde miktarındaki değişim istatistiki olarak önemli derecede pozitif korelasyon göstermiştir (r: 0,893 ; P< 0,01). İklim ile juglon miktarı arasında önemli bir korelasyon görülmezken iklim parametrelerinden rüzgar hızı ile fenolik madde miktarı arasında Yalova 2 varyetesinde önemli negatif korelasyon belirlenmiştir (r: -0,692 ; P<0,05). Varyeteler arasındaki farka baktığımızda en yüksek ortalama juglon miktarı Yalova 2'de (3,51 mg/g yaprak) ve en düşük ortalama juglon ise Yalova 4'de (2,26 mg/g yaprak) belirlenmiştir. En yüksek fenolik madde miktarı juglon'da olduğu gibi Yalova 2 varyetesinde (51,8 mg/g yaprak) fakat en düşük düzey 1974/7 varyetesinde (49,3 mg/g yaprak) tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Ceviz, fenolik madde, iklimsel faktörler, juglon, korelasyon, mevsimsel değişim, regresyon. | |
dc.description.abstract | In this study, seasonal changes from May to October in juglone (5-Hydroxy-1,4-naphthoquinon) and total phenolic contents of the leaves of native cultural varieties (Şebin, Yalova 2, Yalova 3, Yalova 4, 1974/7) of walnut (Juglans regia L.) were investigated. Further, relations between juglone-phenolic content, juglone-climatic factors and phenolic content-climatic factors were established by applying correlation and regression tests. After isolation from walnut leaves, juglone and total phenolic contents were determined by spectrophotometric methods. The study was carried out in both 2006 and 2007 years. On the basis of means of the two years, although some differences are existed depending on the varieties, generally both juglone and phenolic contents were found at top level from middle of August to middle of September and the lowest level were seen in May. On the other hand, statistically significant positive correlation between juglone and phenolic contents of the leaves was found (r: 0,893 ; P<0,01). While there was no significant correlation between juglone and climatic factors, there was significant negative correlation between phenolic content and wind rate has been found in Yalova 2 variety (r:-0,692 ; P<0,05). In the case of differences among varieties, maximum mean juglone content was determined in Yalova 2 (3,51 mg/g leaf) and minimum in Yalova 4 (2,26 mg/g leaf). Maximum phenolic content was determined in Yalova 2 variety as has been in juglone case, and minimum phenolic level was seen in 1974/7 variety (49,3 mg/g leaf).Keywords: Climatic factors, correlation, juglone, phenolic content, regression, seasonal changes, walnut. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Ceviz yapraklarında juglon ve toplam fenolik madde miktarlarındaki mevsimsel değişimin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The determination of the seasonal changes of juglone and total phenolic contents in walnut leaves | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 315762 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 178746 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |