Show simple item record

dc.contributor.advisorErkul, Ali
dc.contributor.authorPerk, Fatih
dc.date.accessioned2021-05-07T09:23:27Z
dc.date.available2021-05-07T09:23:27Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/610744
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada Sivas Merkez ilçe' de yaşayan 14-25 yaş dilimi arasındaki gençlerin aile içerisinde anne babaları ile yaşadıkları çatışma durumları ve dereceleri üzerinde durulmuştur. Sivas'ta Aile İçi çatışma adlı bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Kuşak çatışması hemen her toplumda yaşanan bir olaydır. Kuşak çatışması, en genel anlamıyla farklı iki şekilde toplumsallaşan genç ve yetişkinlerin çatışmasıdır. Ülkemizde de toplumsal değişme sonucu kültürel değerlerdeki değişmeler nedeniyle farklı değerlerle toplumsallaşan kuşaklar arasında değer çatışmaları adı ile kuşaklar arası çatışma meydana gelmektedir. Kuşaklar arası çatışmanın yoğun olarak görüldüğü yer bireyin toplumsallaşmasında önemli bir yere sahip olan ailesidir. Günümüzde aile içerisinde bu sorun çok yoğun olarak yaşanmaktadır. Kuşaklar arası çatışma sorunu bir çok düşünür tarafından ele alınmış ve daha çok değişmenin hızlı olduğu, ileri düzeyde sanayileşmiş ve büyük oranda kentleşmeye sahne olan modern topluma özgü bir sorun olarak görülmüştür. Modern toplumlarda genç; sınırsız faaliyet ve fırsatlar içinde yeteneklerine, eğilimlerine, bireyselliğine uygun olan imkanları bulamamak gibi çözümü zor olan bir sorunla karşı karşıya kalmış ve yetişkin kuşakla çatışma durumuna düşmüştür. Yetişkinlerin gençlerden olgun tavırlar beklenmesi buna karşılık gençlerin geleneksel yapı içerisinde sıkı kuralcılıkla yetişen aile üyelerinin beklentileri ile hızlı sosyal, kültürel ve teknolojik değişmeler ve gelişmeler arasında kalmaları yetişkinlerle gençler arasındaki ayrılıkların başlıca sebebidir. rvBu çalışmada; ele alınan Sivas Merkez Ilçe'de 14-25 yaş dilimindeki gençlerin anne-babaları ile olan çatışma durumlarının ve derecelerinin tüm boyutlarıyla incelendiği söylenemez. Yapmış olduğumuz bu çalışmada gençlerin aileleri içinde yaşadıkları çatışma durumları ve derecelerinin farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstractSUMMARY In this study, the conflicts that 14-25 year-old young people living in the center of the City of Sivas encounter with their parents in the family is emphasized. The study called `Family Conflicts in Sivas` consists five sections. Generation gap is a pheno menon seen in every society. In its most general sense, generation gap is the Conflict between the young person and the adult who have socialized in two different ways. In our country, conflicts between generations namely value conflicts, take place as a result of the cultural changes occuring due to the social change. The place where the conflicts between generations seen mostly is the individual's family which has an important place in the socialization course of the individual. Today, the problem has been experienced more intensely in the family. The problem of conflicts between generations has been overviewed by many scholars, and has been considered to be a problem typical of the modern society which is highly urbanized, industrialized, and where the change is faster. In modern societies, the young person comes face to face with a problem of finding the opportunity which is suitable for his individuality, trends, and abilities, among unlimited number of activities and possibilities the solution of which is very difficult there fore, as a result of this he conflicts with the older generation. The main reason of the disagreement between the young people and the adult is that the young person finds himself between the expectancies of the family members grown-up in the traditional normative structure and the rapid social, cultural and technological changes and developments while adults expect matured attitudes from the young people. VIIt cannot be said that the family conflicts and their degrees that 14-25 year old young people living in the center of the city of Sivas experience have been investigated in all aspects in this study. In our study, we found different states and degrees of conflicts experienced by the young people in their families. These results may help decrease these degrees of conflict between the young people and their parents to a minimum. Therefore, further scientific research is required. VIIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.titleSivas merkez ilçede kuşaklar arası çatışma (anne baba ile gençlerin çatışmasından gençlerin etkilenme durumları ve dereceleri)
dc.title.alternativeThe Generation gap in Sivas
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmParents-adolescent relations
dc.subject.ytmYoungs
dc.subject.ytmGeneration clash
dc.subject.ytmFamily
dc.subject.ytmFamily relations
dc.subject.ytmConflict
dc.identifier.yokid140488
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid136970
dc.description.pages129
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess