Show simple item record

dc.contributor.advisorDarcan, Cihan
dc.contributor.authorYilmaz, Hülya
dc.date.accessioned2021-05-07T09:23:24Z
dc.date.available2021-05-07T09:23:24Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/610723
dc.description.abstractEscherichia coli'de 2 temel dış membran porin proteini olan OmpF ve OmpC farklı bir çok çevresel parametre tarafından düzenlenmektedir. Bu çalışmada, zengin besiyerine ilave edilen çeşitli dezenfektan özellikli kimyasal maddelerin (Formaldehit, Etanol, SDS, Çamaşır suyu, Klor ve H2O2) E. coli'nin porin protein sentez düzeyine etkisi ve sentez mekanizmasını kontrol eden faktörler araştırılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre çalışılmış olan bütün kimyasal maddeler E. coli'nin büyümesini azaltmıştır. Etanol ve sodyum dedosil sülfatın (SDS)negatif etkisi diğer kimyasal maddelerden daha fazla olmuştur. OmpC ve OmpF porin protein sentezi Formaldehit, Etanol, SDS, çamaşır suyu, Klor ve H2O2 varlığında değişmiştir. Bu çalışma çamaşır suyu, formaldehit ve klorun OmpC ve OmpF porin protein sentezini etkilediğini gösteren ilk rapordur. RpoS, H-NS, EnvZ ve Acp (pta) ın varlığı veya yokluğunun dezenfektan maddeli stres şartlarında E.coli'nin porin protein sentez düzeyinin ayarlanmasında önemli bir rol oynadıkları anlaşılmıştır. Porin protein sentez mekanizmasının daha açık bir şekilde açıklanabilmesi için bu çalışmanın ikili mutantlarla yapılması gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Porin proteinleri, dezenfektanlar
dc.description.abstractOmpF and OmpC porin which outer membrane protein in Esherichia coli and arranged by many different environmental parameters. İn this study, the effeck of some disinfection chemicals (Formaldehyde, sodium hypochlorite, chlorine, ethanol, SDS and H2O2) on E. coli?s porin protein synthesis level and the factors that control the synthesis mechanism were determined.Regarding to results, all of the chemicals reduced the growth of E. coli. The negative effect of ethanol and SDS was more pronounced than formaldehyde, sodium hypochlorite, H202, and chlorine. OmpC and OmpF porin protein synthesis level were changedby formaldehyde, ethanol, SDS, sodium hypochlorite (bleacher), chlorine and H202. This study is the first report that demonstrates the effect of formaldehyde, chlorine and sodium hypochlorite on E. coli OmpC and OmpF porin proteins synthesis level. It is understood that, presence or absence of RpoS, H-NS, EnvZ ve Acp (pta) molecules play an important role in E. coli porin proteins synthesis under disinfectant stress conditions. But in the future, this study be carried out using double mutants to explain the mechanism of porin protein synthesis more clearly.Key words: Porin proteins, disinfetantsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleZengin besiyerinde bazı dezenfektan özellikli kimyasal maddelerin Escherichia coli`nin OmpC ve OmpF porin protein sentez düzeyine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of some disinfectant chemicals on OmpC and OmpF porin proteins synthesis level of Escherichia coli in the rich medium
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid323167
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid178759
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess