Envanter modelleri ve bir gıda işletmesinde uygulama örneği
dc.contributor.advisor | Behdioğlu, Sema | |
dc.contributor.author | Boz, Volkan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:23:24Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:23:24Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/610721 | |
dc.description.abstract | Pazar paylarını artırabilmeleri ve rakiplerine üstünlük sağlayabilmeleri için işletmeler ellerindeki kaynakları en iyi biçimde kullanabilmelidirler. Bu bağlamda işletmeler için büyük bir maliyet bileşeni olan stokların etkin ve verimli olarak kullanımı çok önemlidir. Geçmişten günümüze kadar stok maliyetlerini işletme lehine çevirebilmek için bir çok çalışma yapılmış, bilgisayar programları geliştirilmiştir. Günümüzde de bu yöndeki çalışmalar hızla devam etmektedir.Bu çalışmada özel bir gıda üretim işletmesi model alınmış, ürün paketlemesinde kullanılan yardımcı malzeme stokları belirlenen kriterler esas alınarak sınıflandırılmış ve envanter modelleri kullanılarak yöneticilerin karar vermesini kolaylaştıran bir sistem geliştirilmeye çalışılmıştır. Bunun için Microsoft Excel programı kullanılarak bir stok kontrol programı hazırlanmıştır. Bu program sayesinde stok yönetimindeki hataların azaltılması ve stok maliyetlerinin indirgenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca dönemsel olarak yardımcı malzemeler ile ilgili somut veriler ortaya konulmuştur. Bu sayede maliyeti yüksek ve işletme için ana unsurlardan biri olan stokların, işletmenin devamlılığı esas alınarak, maksimum verimliliği sağlayacak stok politikaları geliştirilmiştir. Çalışma ilk etapta şirket bünyesindeki fabrikaların toplam üretiminin yaklaşık %90'nını oluşturan makarna fabrikasında yapılmıştır. Yapılan bu çalışma daha sonra diğer fabrikalara uyarlanacaktır. | |
dc.description.abstract | To increase their market share and to take advantage against their competitors, companies should be using their resources best possible way. In this case, being active and using their stock effectively together with controlling cost is very important for the firms. From the past to the present time many works have been done and many programs have been developed to turn the cost of stocks in favor of the company. These practices still continue to exist today.In this study, a private food producing company has been taken as a model. The stock materials used in product packaging were categorized in to known criteria?s and programs were developed for use in inventory models so that management can make decisions easier. For this purpose Microsoft Excel program was developed to use for stock control. Because of these programs, we aim to decrease the faults on inventory management and the cost of stock management. Also periodically helpful materials have given positive results at the end. By this way the stock policies that provide maximum efficiency will be improved for stocks, which are the high cost and main components for any firm. The first study was applied at a macaroni factory which constitutes 90% of the total production within the firm. This study will be later implemented in other factories. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri ve Endüstri Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Industrial and Industrial Engineering | en_US |
dc.title | Envanter modelleri ve bir gıda işletmesinde uygulama örneği | |
dc.title.alternative | Inventory models and a case study in a food industry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 326583 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 178773 | |
dc.description.pages | 82 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |