Otel işletmelerinde tek düzen muhasebe sistemi uygulaması ve yiyecek içecek fiyatlandırması üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Uçman, Erol | |
dc.contributor.author | Berçin, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:14:48Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:14:48Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-12-24 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/608602 | |
dc.description.abstract | ÖZET Tercübeler göstermiştir ki düzgün tutulmuş ve iyi organize edilmiş muhasebe sayesinde iflasların çoğunun önüne geçilebilir. Bir çok teşebbüsün yıllık kazançlarında ciddi artışlar olabilir. Titizlikle tesbit edilmiş maliyetler işletme sahiplerine, görgüye dayanarak değil fakat yaptığını bilerek satış fiyatını düzenleme imkanı verir. Muhasebe; işletmenin sahip ya da yöneticilerinin doğru karar vermelerinde en önemli birimlerden biridir. Yönetici durumunda olanlar muhasebeden gelen bilgiler sayesinde işletmelerine yön vermektedirler. Günümüzde Turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin sayısı olabildiğince artmıştır. Dolayısıyla işletmelerin ayakta kalabilmeleri için karar verme pozisyonundaki makamlara sağlıklı, güvenilir ve zamanında bilgi akışı sağlanmalıdır. Bunu da her işletmede olduğu gibi muhasebe birimi yapar. Ancak 01.01.1994 yılından bu yana uygulanan TMS Uygulamasının amacına ulaşabilmesi için sadece şekilde tekdüzen olmaktan kurtarılması gerekmektedir. Şekil ve kapsamdaki tekdüzen bir bütün oluşturmaktadır. Kapsam tekdüzenliliği, yeterli bir muhasebe sisteminin temelini oluşturan temel kavramlar, muhasebe prensipleri, rapor sistemi, hesap planı ve terminolojide sağlanan benzerliklerdir. Sonuç olarak; önemli ihtisas muhasebelerinden biri haline gelen Otel İşletmeleri Muhasebesi konusunda daha ciddi çalışmaların yapılması ve Üniversitelerin Muhasebe ile ilgili bölümlerinde bu konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Gelişmek ve değişen şartlara uyabilmek için muhasebe konusunda merak uyandırmak gerekir. Yaratıcı olmanın ilk şartı meraktan geçer. Bir İngiliz atasözü `Merak bir kediyi öldürür.` (Curiosity kills a cat) derse de yine de meraklı olmak, araştırmak gereklidir. Merak etmeyin siz ölmezsiniz. Çünkü siz kedi değilsiniz. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT The experiments have shown it can be avoided a lot of the insolvencies by accountancy which has organised and arranged well. It can be real increases on yearly gains of many attempts. The costs that have been defined by peevishness given possibifity arranging of selling price to know what they do but not tb leanexperience to the attempt owners. Accontancy is the most important unit about the awners, and directors decide right. Like the managements give directions to their business by the know ledgements that come from accountancy. The numbers of business that function on tourism area hawe increased nowadays. For that reason, it must be given know ledgements like trusted, and at the same time to the tessituras for going on of the businesses. The accountancy unit makes this in every business. But it is necessary to take away from montonus in a form for arriving its aim of TMS practising that ispractised 0 1. 0 1. 1 994 The monotonus must be a whole in a form and contain. A contain monotonous is the main meaingfuls that makes main of the enough accountancy system, accountancy principles report system and similarities in terminology. As a result, it is necessory to be made of serious works and to be shown sensitivity on this subject in the branches that is interested in accountancy of universities about the Hotel Busines Accountancy which has been one of the important specialization anccountancy. İt is necessary to make a hobby about acconutany for develoging and suiting to the changing conditions. The first condition for becoming creater comes from curiosity. İt is necessary to tmake a hobby an to explore inspite of an Engilsh proverb says, `A curiosity kills a cat` Don't wory you'll never die. Because you are not a cat. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Otel işletmelerinde tek düzen muhasebe sistemi uygulaması ve yiyecek içecek fiyatlandırması üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | An Investigate on to estimate a price of food and beverage and practising of monotonous accountancy system in the hotel businesses | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-24 | |
dc.contributor.department | Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Uniform accounting system | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Accomodations for travelers and tourists | |
dc.identifier.yokid | 62088 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 62088 | |
dc.description.pages | 138 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |