Show simple item record

dc.contributor.advisorUçman, Erol
dc.contributor.authorBerçin, Mustafa
dc.date.accessioned2021-05-07T09:14:48Z
dc.date.available2021-05-07T09:14:48Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2020-12-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/608602
dc.description.abstractÖZET Tercübeler göstermiştir ki düzgün tutulmuş ve iyi organize edilmiş muhasebe sayesinde iflasların çoğunun önüne geçilebilir. Bir çok teşebbüsün yıllık kazançlarında ciddi artışlar olabilir. Titizlikle tesbit edilmiş maliyetler işletme sahiplerine, görgüye dayanarak değil fakat yaptığını bilerek satış fiyatını düzenleme imkanı verir. Muhasebe; işletmenin sahip ya da yöneticilerinin doğru karar vermelerinde en önemli birimlerden biridir. Yönetici durumunda olanlar muhasebeden gelen bilgiler sayesinde işletmelerine yön vermektedirler. Günümüzde Turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin sayısı olabildiğince artmıştır. Dolayısıyla işletmelerin ayakta kalabilmeleri için karar verme pozisyonundaki makamlara sağlıklı, güvenilir ve zamanında bilgi akışı sağlanmalıdır. Bunu da her işletmede olduğu gibi muhasebe birimi yapar. Ancak 01.01.1994 yılından bu yana uygulanan TMS Uygulamasının amacına ulaşabilmesi için sadece şekilde tekdüzen olmaktan kurtarılması gerekmektedir. Şekil ve kapsamdaki tekdüzen bir bütün oluşturmaktadır. Kapsam tekdüzenliliği, yeterli bir muhasebe sisteminin temelini oluşturan temel kavramlar, muhasebe prensipleri, rapor sistemi, hesap planı ve terminolojide sağlanan benzerliklerdir. Sonuç olarak; önemli ihtisas muhasebelerinden biri haline gelen Otel İşletmeleri Muhasebesi konusunda daha ciddi çalışmaların yapılması ve Üniversitelerin Muhasebe ile ilgili bölümlerinde bu konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Gelişmek ve değişen şartlara uyabilmek için muhasebe konusunda merak uyandırmak gerekir. Yaratıcı olmanın ilk şartı meraktan geçer. Bir İngiliz atasözü `Merak bir kediyi öldürür.` (Curiosity kills a cat) derse de yine de meraklı olmak, araştırmak gereklidir. Merak etmeyin siz ölmezsiniz. Çünkü siz kedi değilsiniz.
dc.description.abstractABSTRACT The experiments have shown it can be avoided a lot of the insolvencies by accountancy which has organised and arranged well. It can be real increases on yearly gains of many attempts. The costs that have been defined by peevishness given possibifity arranging of selling price to know what they do but not tb leanexperience to the attempt owners. Accontancy is the most important unit about the awners, and directors decide right. Like the managements give directions to their business by the know ledgements that come from accountancy. The numbers of business that function on tourism area hawe increased nowadays. For that reason, it must be given know ledgements like trusted, and at the same time to the tessituras for going on of the businesses. The accountancy unit makes this in every business. But it is necessary to take away from montonus in a form for arriving its aim of TMS practising that ispractised 0 1. 0 1. 1 994 The monotonus must be a whole in a form and contain. A contain monotonous is the main meaingfuls that makes main of the enough accountancy system, accountancy principles report system and similarities in terminology. As a result, it is necessory to be made of serious works and to be shown sensitivity on this subject in the branches that is interested in accountancy of universities about the Hotel Busines Accountancy which has been one of the important specialization anccountancy. İt is necessary to make a hobby about acconutany for develoging and suiting to the changing conditions. The first condition for becoming creater comes from curiosity. İt is necessary to tmake a hobby an to explore inspite of an Engilsh proverb says, `A curiosity kills a cat` Don't wory you'll never die. Because you are not a cat.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleOtel işletmelerinde tek düzen muhasebe sistemi uygulaması ve yiyecek içecek fiyatlandırması üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeAn Investigate on to estimate a price of food and beverage and practising of monotonous accountancy system in the hotel businesses
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-24
dc.contributor.departmentMuhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmUniform accounting system
dc.subject.ytmHotels
dc.subject.ytmAccomodations for travelers and tourists
dc.identifier.yokid62088
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid62088
dc.description.pages138
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess