Show simple item record

dc.contributor.advisorVarlık, Ülkü
dc.contributor.authorErdoğan, Melike
dc.date.accessioned2021-05-07T09:13:38Z
dc.date.available2021-05-07T09:13:38Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2021-03-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/608135
dc.description.abstractYönetim olgusu, zaman içerisinde çeşitli değişim süreçlerinin etkisiyle dönüşüme uğramıştır. Değişim sonucunda ortaya çıkan sorunlara karşı yeni yönetim modelleri oluşmaya başlamıştır. 1950'lili yıllardaki değişim sürecinde temelleri atılan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) 1980'li yıllarda etkinlik kazanmış ve yeni bir yönetim sistemi olarak ortaya çıkmıştır TKY'nin odağı aslında kalite ve bireydir. Klasik yönetimin sadece makineyi kullanan olarak nitelendirdiği insan, TKY'nde üretimin her aşamasında vardır ve sistemin belirleyici unsurudur. Bu yönetim sisteminin müşteri tatmini, takım çalışması, iç müşteri ve dış müşteri kavramları üzerinde odaklaşması insanı temel hareket noktası olarak ele aldığının bir göstergesidir. Bu çalışmada da TKY'nin uygulanmasında çalışanların (iç müşterinin) rolü ve önemi açıklanmaya çalışılmaktadır. Çalışanların tatmininde eğitim, iletişim, takdir ve ödüllendirme, performans değerlendirme faktörlerinin ne derece etkili olduğu ortaya konulmaya araştırılmaktadır. Çalışanların TKY'nin uygulanmasında etkinliğinin sağlanabilmesi için üst yönetimin desteği ve liderlik etmesinin önemi de vurgulanmaktadır. TKY'nin uygulanmasında çalışanların rolü ve öneminin etkinliğini belirlemek için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda çalışanlara yönelik bir anket çalışması yapılarak sonuçlan yorumlanmıştır. Bakanlıkta çalışanlar TKY'nin uygulanmasında etkin rol almaktadırlar. Fakat çalışanların tatmini açısından yetki devri, ödüllendirme, performans değerlendirme, eğitim ve iletişim konusunda bazı eksiklikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractThe fact Management has witnessed a considerable change with the effect of different transformation processes in time. New management models have emerged as a response to new problems stemmed from these processes. Total Quality Management (TQM), rooted in the 1950s, became efficient in the 1980s and emerged as a new management system. The focus of TQM is primarily on `quality` and `individual`._In TQM, human being factor - considered only as the user of machines by the classical system, exists in every stage of production and, also, is the decisive element of the system. TQM is human being based and this becomes apparent because of its focus on concepts such as consumer satisfaction, team work, internal costumer and external consumer. This study is an attempt to examine the role and importance of employees (internal consumers) at carrying out TQM. The study also tries to find out the efficiency of some factors, including training, communication, appreciation, prize, and performance control, in employee satisfaction. Moreover, the support and leadership_of the top management in an efficient implementation of the TQM practice is also underlined A survey among the employees of the Ministry of Industry and Commerce to determine efficiency of the roles and importance of employees in the TQM practice was conducted and its results were interpreted. The employees of the Ministry play an active role at the implementation of the TQM practice. However, it has also become clear that there are some deficiencies with regard to the devolution of power, award, performance control, training and communication in respect of employees' satisfaction.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKamu Yönetimitr_TR
dc.subjectPublic Administrationen_US
dc.titleToplam kalite yönetiminin uygulanmasında çalışanların rolü (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nda araştırma)
dc.title.alternativeThe role of emplyees in the application of total quality management (a survey in the Ministry of Industry and Commerce)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-16
dc.contributor.departmentKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid179821
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid160857
dc.description.pages171
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess