Sivas yöresindeki çiğ sütlerde listeria monocytogenes ve diğer türlerin aranması
dc.contributor.author | Ünlü(Vardar), Gülhan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:11:32Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:11:32Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2021-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/607513 | |
dc.description.abstract | ÖZET Son yıllarda bütün dünya 'da dikkatleri oldukça fazla üzerine çekmiş olan L. monocytogenes ve diğer Liste ria türlerinin salgınlara yol açması, bulaşın kaynağının nereden olabileceği konusunda araştırmacıları yönlendir miştir. Yapılan çalışmalar, besin kaynaklı bir bulaşın söz konusu olduğunu göstermiştir. Ülkemizde de besinlerle ilgili Listeria taramaları yeni yeni başlamış olup, ilk defa Tümbay ve arkadaşları çeşitli peynir örneklerinde başarılı incelemeler yapmışlardır (48). Yöremizden toplanan 100 çiğ süt örneğini L. monocyto genes ve diğer Listeria türleri bakımından inceledik. Bu sütlerin % 6'sında Listeria susu izole ettik. Bu suşla- rın % 4' ünün L. monocytogenes, % 2 'sinin ise L.innocua olduğunu saptadık. İzole ettiğimiz bu suşları identifikas- yonun doğrulanması ve serolojik tiplendirilmesi için Batı Almanya, Wurzburg'da bulunan Hijyen ve Mikrobiyoloji Enstitüsüne; faj tiplendirilmesi için de Pasteur Enstitü süne gönderdik. L. monocytogenes suşlarının 3'ünün l/2b, 2 'sinin 4b serotipine ait olduğu saptandı. Serotipi l/2b43 olan bir L. monocytogenes susunun faj tipi 475 olarak saptandı, diğerlerinin ise faj tipi belirlenemedi. L.inno- cua suşlarının serotipinin 6a ve faj tipinin ise 4286:3528 olduğu saptandı. Bu oranlar yabancı araştırmacıların bulgularıyla çoğunlukla uyuşmakta, sadece İspanya 'daki iki araştırma cının bulgularıyla çelişmektedir. Yöremizde çiğ sütün sağlık koşullarına dikkat edil meden tüketilmesi, tehlikeli bir durum yaratabilir. Çiğ sütlerin hem direkt hem de süt ürünleriyle tüketiminde dikkatli davranılması gerekir. Özellikle peynirde ve pastörize sütte Listeria monocytogenes ve diğer Listeria türlerinin saptanması halk sağlığı açısından önem taşımak tadır. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Sivas yöresindeki çiğ sütlerde listeria monocytogenes ve diğer türlerin aranması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2021-05-02 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Listeria monocytogenes | |
dc.identifier.yokid | 8386 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 8386 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |