Show simple item record

dc.contributor.advisorGültekin, Füsun
dc.contributor.authorDuman, İbrahim
dc.date.accessioned2021-05-07T09:10:49Z
dc.date.available2021-05-07T09:10:49Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2021-05-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/607141
dc.description.abstractVII. ÖZET Bu çalışmada ratlarda alkolik karaciğer yağlanması ve hiperlipidemi üzerine karnitinin etkileri araştırıldı. Ağırlıkları 200-236 gram arasında değişen 30 rat, herbiri 10 rattan oluşan 3 gruba ayrıldı. Birinci gruba hiçbir ilaç veya toksik madde verilmedi. 2. gruba total kalorinin %36'sı etanol olan bir diyet verildi. 3. Gruba total kalorinin % 36'sım oluşturacak etanolle birlikte %1 L-Carnitine verildi. 35 gün sonra ratlar servikal subluksasyonla öldürüldüler ve intrakardiyak olarak kan örnekleri ve karınları açılarak karaciğerleri alındı. Kan örneklerinden alkalen fosfataz, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, trigliserid, kolesterol, kan şekeri, total karnitin, serbest karnitin ve ester karnitin düzeyleri çalışıldı. Karaciğer dokusundan ise Sudan Black boyaması ile yağlı değişme değerlendirildi. Ratların başlangıç ağırlıkları ve serum kan şekeri düzeyi açısından üç grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktu. Serum aspartat aminotransferaz, trigliserid, total karnitin, serbest karnitin, ester karnitin düzeyleri açısından üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Serum alkalen fosfataz ve alanin aminotransferaz düzeyi açısından grup 2-3 arasında, serum kolesterol düzeyi açısından grup 1-2 arasında ve ratların son ağırlığı açısından grup 1-3 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Serum trigliserid ve kolesterol düzeyleri, karnitin düzeyleri ile ters orantılıydı. Sonuç olarak etanolle oluşmuş karaciğer yağlanması ve hiperlipidemi üzerine karnitin uygulanmasının oldukça etkili olduğu söylenebilir. 50
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectEndocrinology and Metabolic Diseasesen_US
dc.titleDeneysel alkolik karaciğer yağlanması üzerine karnitinin etkileri
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-05-06
dc.contributor.departmentİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFatty liver-alcoholic
dc.subject.ytmAlcoholism
dc.subject.ytmLiver diseases
dc.subject.ytmCarnitine
dc.identifier.yokid90087
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid90087
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess