Show simple item record

dc.contributor.advisorMercan, Şefik Okan
dc.contributor.authorYalçinkaya, Pinar
dc.date.accessioned2021-05-07T09:08:55Z
dc.date.available2021-05-07T09:08:55Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-02-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/606193
dc.description.abstractSanayi devrimi ile başlayan ve soğuk savaş döneminden itibaren hızla artan dinlenme amaçlı turizm faaliyetleri sonucunda kitle turizmi ortaya çıkmıştır. Turistlerin gittikleri yerlerin tarihlerini, kültürel miraslarını ve değerlerini merak etmeleri ve bu amaçla seyahat etmeleri kültür turizminin oluşmasına neden olmuştur. Günümüzde ise turistler, seyahat ettikleri yerlerin kültürünü yalnızca o bölgeyi gezerek değil aynı zamanda deneyimleyerek öğrenmeyi talep etmektedirler. Bu durum, turistlerin aktif olarak turizm sürecine katılmalarına imkân sağlayan yaratıcı turizm kavramını ortaya çıkarmıştır. Yaratıcı turizm kavramı, UNESCO tarafından şehirlere uyarlanarak, belirli kriterlerin sağlanması karşılığında şehirlerin kültürel özelliklerini ön plana çıkartmak için UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı programı oluşturulmuştur. Çalışmanın amacını, Çanakkale'nin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi teması açısından katılma durumunun değerlendirilmesi kapsamında sürdürülebilir yaratıcı turizm potansiyelinin incelenmesini oluşturmaktadır. Çalışmada, nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, araştırma kapsamında gözlem, doküman incelemesi ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Gözlem için gastronomi ile ilgili festivallere katılımda bulunulmuş, doküman incelemesine ilişkin Çanakkale'nin yöresel ürünlerini ve geleneksel mutfağını tanıtıcı yayınlar incelenmiştir. Görüşme için amaçlı örneklem metodu seçilerek, on beş yerel paydaşla bire bir görüşme yapılmıştır. Araştırmanın niteliği kapsamında uygun görülen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile temel sorulara yer verilmiştir. Çalışmada, Çanakkale'nin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi temasına katılma potansiyeli bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractMass tourism has emerged as a result of the tourism activities which have started with the industrial revolution and are increasing rapidly since the cold war period. Tourists' curiosity about the history, cultural heritage and values the destination they travel and traveling for this purpose have led to the formation of cultural tourism. Today, tourists demand that they learn the culture of the places they travel by not only visiting the region but experiencing it at the same time. This has led to the concept of creative tourism, which allows tourists to actively participate in the tourism process.The UNESCO Creative Cities Network program was created to bring the concept of creative tourism to the forefront of the cultural characteristics of UNESCO in adapting to cities and providing specific criteria. The purpose of this study is to evaluate the potential of sustainable creative tourism within the scope of Çanakkale's participation to the UNESCO Creative Cities Network in terms of gastronomy. Qualitative research was used in the study. Within the scope of the research, observation, document review and interview techniques were used. For observation, festivals which are related to gastronomy were participated and publications that describe Çanakkale's local products and traditional cuisine regarding the document review were examined. An interview was conducted with fifteen local stakeholders by selecting the purposeful sampling method for the interview. The semi-structured interview, which was deemed appropriate within the scope of the study, provided basic questions. As the result of this study, it was reached there has been the potential of Çanakkale to participate UNESCO Creative Cities Network in the theme of gastronomy.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleÇanakkale`nin UNESCO yaratıcı şehirler ağı gastronomi teması kapsamında potansiyelinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe evaluation of the potential of Çanakkale in the case of UNESCO creative cities network with gastronomy theme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-28
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmÇanakkale
dc.subject.ytmUnited Nation Educational Scientific and Cultural Organization
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmLocal product
dc.subject.ytmSustainability
dc.subject.ytmSustainable tourism
dc.subject.ytmCreative tourism
dc.identifier.yokid10206841
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid524935
dc.description.pages152
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess