Seyahat yaşam tarzı, kültürel duyarlılık ve yeni yemekleri deneme korkusunun yerel yemek tercihine etkisi
dc.contributor.advisor | Erdem, Sabri Haluk | |
dc.contributor.author | Sünnetçioğlu, Ayşe | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:08:51Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:08:51Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2020-03-13 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/606163 | |
dc.description.abstract | Araştırmanın amacı, seyahat yaşam tarzı, kültürel duyarlılık ve yeni yemekleri deneme korkusunun yerel yiyecek tercihine etkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma evrenini 01 Haziran 2018-05 Temmuz 2018 tarihleri arasında İstanbul Sultanahmet bölgesini ziyaret eden turistlerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Milliyet değişkeni dikkate alınarak kota örneklemesi gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, 554 anketin verileri analize tabi tutulmuştur. Verilere çoklu sapan analizi ve çoklu normal dağılım testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde; öncelikle geçerlilik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. KD'ye göre farklı kültürlere saygı duymayanlar, farklı kültürlere duyarlılar ve farklı kültüre saygılılar; ADSYT'ye göre seyahatte aktif olanlar ve seyahatte pasif olanlar; YYDK'ye göre yeni yemekleri denemekten korkanlar ve yeni yemekleri denemekten korkmayanlar; YYT'ye göre tercih edenler ve etmeyenler olarak kümeler oluşturmuştur. Katılımcılar KD, ADSYT, YYDK ve YYT'ye göre kültüre duyarlı aktif varoluşçular, kültüre duyarlı aktif yeni yemekleri denemekten korkanlar, kültüre duyarlı pasif varoluşçular, kültüre duyarsız pasif yeni yemekleri denemekten korkanlar olarak kümelenmiştir. Sadece, ADSYT'ye göre kümeler ile yaş arasında ilişki tespit edilmiştir. Ardından t-tesi ve tek yönlü ANOVA analizi uygulanmıştır. Aktiviteye dayalı seyahat yaşam tarzının yaşa; etkileşimde kendine güvenin ise eğitim durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Seyahat yaşam tarzı, kültürel duyarlılık ve yeni yemekleri deneme korkusunun yerel yemek tercihi üzerindeki etkisini test etmek için regresyon analizinden faydalanılmıştır. Analiz sonucunda yeni yemekleri deneme korkusunun etkiliği olduğu, aktiviteye dayalı seyahat yaşam tarzı ve kültürel duyarlılığın etkili olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada, yerel yiyecek tercihini tahmin etmede yeni yemekleri deneme korkusunun kullanılabileceği, seyahat yaşam tarzı ve kültürel duyarlılığın ise kullanılamayacağı sonucuna ulaşılmaktadır. | |
dc.description.abstract | The aim of the research is to determine the impacts of travel lifestyle (TL), cultural sensitivity (CS) and food neophobia (FN) on itention to choose local food (ICLF). The population of research is composed of tourists who are visiting Istanbul Sultanahmet region between 01 June 2018 - 05 July 2018. The questionnaire was used as data collection tool. The quota sampling was aplied by considering nationality. In this study, the data of 554 questionnaires were analyzed. Multiple abnormal analysis and multiple normal distribution tests were applied to the data. In the analysis of the data; first, validity and reliability analyzes were performed. Participants were divided into clusters according to the TL as `active traveller` and `passive traveller`; according to the CS as `disrespectful different cultures `, `sensitive to different cultures` and `respectful different cultures`; according to the FN as `neophilic` and ` neophobic`; according to the ICLF as `perefer local food` and `prefer not to local food`; according to TL, CS, FN and ICLF as `cultural sensitive active existentialists`, `culturally sensitive active neophobic`, `cultural sensitive passive existentialists` and `insensitive passive neophobic`. Only, the relation between clusters according to the TL and age is determined. Then, t-test and one-way ANOVA analysis were applied. According to age activity-based travel lifestyle; according to the educational status confidence in interacting showed a significant difference. Regression analysis is used. Consequently, while food neophobia can be use as a predictor of intention to choose local food, activity based travel lifestyle and cultural sensitivity can't be used. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Seyahat yaşam tarzı, kültürel duyarlılık ve yeni yemekleri deneme korkusunun yerel yemek tercihine etkisi | |
dc.title.alternative | The impacts of travel lifestyle, cultural sensivity and food neophobia on intention to choose local food | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-13 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Travel | |
dc.subject.ytm | Life style | |
dc.subject.ytm | Cultural sensivity | |
dc.subject.ytm | Food culture | |
dc.subject.ytm | Local product | |
dc.subject.ytm | Food neophobia | |
dc.subject.ytm | Culinary tourism | |
dc.identifier.yokid | 10210372 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 525513 | |
dc.description.pages | 215 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |