Show simple item record

dc.contributor.advisorAltınay, Galip
dc.contributor.authorGün, Musa
dc.date.accessioned2021-05-07T09:08:20Z
dc.date.available2021-05-07T09:08:20Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/605911
dc.description.abstractFinansal Varlık Fiyatlama Modeli ve Arbitraj Fiyatlama Modeli, finans teorisinde finansal varlıkların fiyatlanması ve bu varlıkların getirilerini açıklamaya yönelik temel fiyatlama modelleri olarak yer almaktadırlar.Bu çalışmanın amacı sermaye pazarı denge modeli olarak da bilinen Finansal Varlık Fiyatlama Modeli'nin ülkemizde geçerliliğini araştırmaktır.Araştırma gerçekleştirilirken ülkemizde bankacılık alanında faaliyette bulunan ve sermaye piyasası pazarı olarak bilinen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB)'nda hisselerinin alım satımı yapılan on adet bankanın 1999?2009 Temmuz dönemindeki günlük hisse kapanış fiyat verileri dikkate alınmıştır.Finansal Varlık Fiyatlama Modeli'nin geçerliliği test edilirken bankacılık sektörünün tercih edilmesinin iki temel nedeni bulunmaktadır;Bankacılık sektörü İMKB'de işlem gören diğer sektörlere nispeten daha fazla denetime ve kontrollere tabi olan bir sektör olarak yer almaktadır. Bu nedenle ilgili sektörden seçilen hisse fiyatları üzerinde olası yüksek veya düşük değerlemelerin ve manipülasyonların daha az olması beklenmektedir. Bu da fiyat verilerinin gerçeği yansıtma olasılığını arttırmaktadır.Bankacılık sektörünün faaliyetlerinin faizlerde meydana gelecek değişiklikleri anında yansıtması, faiz değişikliklerine karşı duyarlılığın yüksek olması bankacılık sektörü verilerinin tercih edilmesinde önemli olmuştur. Copeland, Koller ve Murrin (1994) tarafından yapılan çalışmalarda da bankacılık sektörü betasının piyasa betasına en yakın olduğu gözlenmiştir. Bu gözlem üzerine bankacılık sektörünün piyasayı temsil etme olasılığının yüksek olduğu düşünülmektedir.
dc.description.abstractCapital Asset Pricing Model (CAPM) and Arbitrage Pricing Model are two main asset pricing models that explain capital asset pricing and stock returns in financial theory.The purpose of this study is to search the validity of CAPM, which is also known as the capital market equilibrium model, in our country.In the application of the research daily closing prices of 11 banks stocks that are traded in Istanbul Stock Exchange Market (ISE) are evaluated over the 1999-2009 period.There are two main reasons while choosing banking sector in order to test the validity of CAPM;Banking sector in the ISE is subject to more controls and audits compared to other sectors. Therefore, assets chosen from the banking sector have less possibility of overpricing, underpricng or manipulation risks over the prices. Thus, probability of reflecting the right prices of the assets is higher for the banking sector assets.Secondly, changes in the interest rates are immediately reflected in banking sector, since their affairs based on interest rates banks are highly sensitive to interest rate changes. This sensitivity played a crucial role to consider banking sector assets. In the research performed by Copeland, Koller and Murrin (1994) it is observed that beta of banking sector is the most close to the market beta. Thereupon, it is thought that market representation likelihood of banking sector is high.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.titleCapital asset pricing model and banking sector application in Istanbul Stock Exchange Market (1999-2009)
dc.title.alternativeFinansal varlık fiyatlama modeli ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası bankacılık sektörü uygulaması (1999-2009)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFinans Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFinancial asset
dc.subject.ytmFinancial asset evaluation model
dc.subject.ytmİstanbul Stock Exchange
dc.subject.ytmBanks
dc.subject.ytmPricing
dc.subject.ytmAsset pricing
dc.subject.ytmBanking sector
dc.identifier.yokid363556
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityDOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid265131
dc.description.pages124
dc.publisher.disciplineFinansal İktisat Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess