Show simple item record

dc.contributor.advisorYanıkoğlu, Atilla
dc.contributor.authorDere, Egemen
dc.date.accessioned2021-05-07T09:04:57Z
dc.date.available2021-05-07T09:04:57Z
dc.date.submitted1986
dc.date.issued2021-03-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/605116
dc.description.abstract- 62 - 6. ÖZET Bu çalışmada zirai mücadelede yaygxn olarak kullanı lan endosülfanm LD3q (4.64 mg/Kg) dozunun Swiss -Albino er kek farelere intraperi tonal enjeksiyonu yapılmış ve enjeksi yondan 2, 4, 8, 16, 24, 48, 72 saat ve 1 hafta sonra karaci ğer ve kasın yaş ağırlığına göre glikojen seviyesindeki deği şiklikler iki grup kontrol kullanılarak (Normal ve Etanol kontrol) incelenmiştir. Her üç deney grubu farelerin bir gün aç bırakıldıktan sonra yapılan tüm deney periyodlarmda gerek karaciğer gerek se kas dokusu glikojen seviyesinde beslenmeye bağlı bir ar tış vardır. Bununla beraber bu artış endosülfan grubu fare lerinde, normal ve etanol kontrol gruplarının altında seyret miştir. Endosülfan uygulanmış farelerin karaciğer ve kas do kusunda 1. haftanın sonunda ulaşılan glikojen seviyelerine normal ve etanol kontrol gruplarında çok daha erken, 24. saat içindeki deney periyodlarmda ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar, endosülfanm farelerde karaci ğer ve kas glikojen seviyelerini normal ve etanol kontrole göre önemli ölçüde azalttığını göstermektedir.
dc.description.abstract- 63 - SUMMARY In this study, LD dose (4.64 mg/Kg) of endosulfan employed on a wide scale in the agricultural struggle, was intraperi tonally injected to male mice (Swiss -Albino) and 2,4,8,16,24,48,72 hours and one week after the injection, the levels of glycogen variations per fresh weight of liver and muscle were investigated, using two different controls (Normal and ethanol control). After one - day starvation of the mice in all the three experimental groups, it was observed that there was a increase in the glycogen levels, both in the liver and muscle tissues due to feeding in all experimental periods. However, these increases in the endosulfan group mice were below normal levels and those of the ethanol control groups. The glycogen levels brought about at the end of first week in the liver and muscle tissues of the mice injected endosulfan occurred at a very earlier period, at 24 th hour during experimental periods in the normal and ethanol control groups. The results obtained indicate that endosulfan has markedly decreased the glycogen levels in the liver and muscle tissues of mice when compared to those of the normal and ethanol control groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleEndosülfanın erkek farelerin (swiss-albino) karaciğer ve kas glikojen seviyelerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-17
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEndosulfan
dc.subject.ytmGlycogen
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmMuscles
dc.subject.ytmRats
dc.identifier.yokid3187
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid3187
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess