Show simple item record

dc.contributor.advisorBircan, Recep
dc.contributor.authorGüre, Hayati
dc.date.accessioned2021-05-07T09:04:21Z
dc.date.available2021-05-07T09:04:21Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604948
dc.description.abstractöz Bu çalışma; 18.03.1998-03.04.1998 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi balık hastalıkları laboratuvarında bulunan küvetlerde yapılmıştır. Düşük su sıcaklığında (5±1°C) oluşturulan Campylobacter tıpsaliensis enfeksiyonunun gökkuşağı alabalığı kanının kimyasal özelliklerinde meydana getirebildiği değişmeler incelenmiştir. Campylobacter upsaliensis bakterisinin düşük su sıcaklığında LD50 (Letal Doz5o)'u 7.79x10` olarak hesaplanmıştır. Suni enfekte balıklar ile sağlıklı kontrol grubunun kan GPT (Glutamat Piruvat Transaminaz) ve GLC (glukoz) seviyeleri arasında istatistiki olarak önemli farklılık gözlenmezken (p>0.05), GOT (Glutamat Oksalasetat Transaminaz) ve ALP (Alkalin Fosfataz) seviyeleri arasında önemli farklılıklar bulunmuştur (p<0 01). Anahtar Kelimeler: Balık, hastalık, Campylobacter upsaliensis, gökkuşağı alabalığı, kan, glukoz, GPT, GOT, ve ALP
dc.description.abstractSUMMARY This study was carried out in the tanks of the laboratory of fish diseases at Fisheries Faculty at Çanakkale Onsekiz Mart University between the dates of March 18th and April 3th, 1998. In the low water temperature (5±1°C) the variations formed in the chemical parameters offish blood were examined through Campylobacter upsaliensis infection together with the infection that was formed on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). LD50 (Lethal Doseso) of Campylobacter upsaliensis was calculated as 7.79xl05 viable cells. While any significant differences were not observed statistically between the levels of GPT (Glutamate Pyruvate Transaminase) and GLC (glucose) in serum of the artificial infected fish and the control group (p>0.05), significant differences was determined GOT (Glutamate Oxalacetate Transaminase) and ALP (Alkaline Phosphatase) between the in blood serum levels of artificial infected and control fish groups (p<0.01). Keywords: Fish, disease, Campylobacter upsaliensis, rainbow trout, blood, glucose, GPT, ALP and GOTen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleCampylobacter upsaliensis enfeksiyonunun düşük su sıcaklığında gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss walbdum) kanının kimyasal özellikleri üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmInfection
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmTrouts
dc.subject.ytmBlood
dc.subject.ytmCampylobacter upsaliensis
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.identifier.yokid90546
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid90546
dc.description.pages27
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess