Show simple item record

dc.contributor.advisorKaynaş, Kenan
dc.contributor.authorMiran, Ufuk
dc.date.accessioned2021-05-07T09:04:11Z
dc.date.available2021-05-07T09:04:11Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604863
dc.description.abstractBAZI BİBER ÇEŞİTLERİNİN KURAĞA DAYANIMLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA OZ Bu araştırma, 2000 ve 2001 yıllarında Çanakkale ilinde, iki farklı serada yapılmıştır. Çalışmada California Wonder ve Yalova Yağlık-28 (Capia) biber çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerin faydalı suyun belirli oranlarda azaltılmasıyla oluşturulan kuraklık koşullarına dayanım dereceleri ile bu koşullarda gösterdikleri morfolojik, fizyolojik değişimler ve farklı sulama düzeylerinde dayanım süreleri saptanmıştır. Bitkilere verilen su miktarı kısıtlandıkça yapraklardaki su potansiyelinde azalma saptanmışta. Gövde çapı, taç uzunluğu, taç genişliği ve yaprak sayısı artışı suyun kısıtlanmasıyla önemli oranda yavaşlamıştır. Aynı zamanda meyve çapı, çekirdek evi çapı, meyve eti kalınlığı ve meyve sayısında suyun kısıtlanmasıyla azalmalar tespit edilmiştir. Çiçek sayısında artış görülmüş ve kısıtlı suyun kullanılmasıyla bitkilerdeki kök uzunluğu artmış, fakat kök ağırlığı azalmışta. Bulgularımıza göre suyun kısıtlanmasıyla bitkilerde fizyolojik ve morfolojik olarak belirgin değişimler gözlenmiş, faydalı suyun %100 düzeyindeki sulanan bitkilerde herhangi bir değişim saptanmamıştır. Anahtar kelimeler: Biber, California Wonder, Yalova Yağlık-28, yaprak su potansiyeli, kurağa dayanım.
dc.description.abstractA RESEARCH ON DROUGHT RESISTANCE OF SOME PEPPER VARIETIES. ABSTRACT This research was carried out in 2000 and 2001 at two different greenhouses in Çanakkale. In this research California Wonder and Yalova Yağlık-28 (Capia) pepper varieties were used. Resistance of these varieties to drought conditions, which formed by reducing the useful water in specific ratios, were determined morphological and physiological changes in these conditions and their time of resistance. To different irrigation levels were also obtained. Water potential in the leaves decreased by reducing the water, which was given to the plants. Stem diameter, crown length, crown width and leaf number decreased significantly with the restriction of water. According to our findings, certain physiological and morphological differences observed on the plants with the water restriction. However there were no changes in the 100% irrigated plants.s. Keywords: Pepper, California Wonder variety, Yalova Yağlık-28 variety, leaf water potential, drought resistance. IIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı biber çeşitlerinin kurağa dayanımları üzerinde bir araştırma
dc.title.alternativeA Research on drought resistance of some pepper varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPepper
dc.subject.ytmDurability
dc.subject.ytmDrought
dc.identifier.yokid129084
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid121540
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess