Cyprinion macrostomus, Heckel, 1843 (Osteichthyes: Cyprinidae)`ün karaciğer ve incebağırsak lipaz enzimi aktivitesine pH`ın etkileri
dc.contributor.advisor | Akpınar, Mehmet Ali | |
dc.contributor.author | Değerli, Naci | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:04:09Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:04:09Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604850 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Topardıç Deresinde (Kangal-Sivas) yaşayan Cyprinion macrostomus HECKEL, 1843 'ün karaciğer ve incebağırsak lipaz enzimi aktivitesine pETın etkileri araştuılmıştır. Karaciğer ve incebağırsak dokuları 50 mM tris/Cl ile homojenleştirilmiştir. Bu doku homojenatlan polietilenglikol (PEG) ile çöktürülmüştür ve fenil sefaroz CL-4B kolonundan geçirilmiştir. Bu şekilde kısmi olarak saflaştırılan lipaz enzimi aktivitesi, taurokolik asit ve triton X-100 fazlarında en yüksek bulunmuştur. Aktivite ölçümleri titrasyon metodu ile yapılmıştır. Değişik pHlarda (pH 4.00-10.00 arası) aktivite ölçümleri yapılmış ve her iki doku lipaz enzimi için optimum pITnın 7.50 olduğu saptanmışlar. Kazanılan aktivite yüzdesinin karaciğer lipazı için %77.7, incebağırsak lipazı için ise %89.0 olduğu belirlenmiştir. Saflaştırma katsayısı ise sırasıyla 2.96 ve 3.54 kat bulunmuştur. Poliakrilamid jel elektroforeziyle (PAGE) karaciğer kpazmın molekül kütlesinin 53.000 dalton, incebağırsak lipazının ise 51.000 dalton olduğu saptanmıştır. Cyprinion macrostomus'wx karaciğer ve incebağırsak lipazlarının alkali karakterde olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Lipaz, Enzim Aktivitesi, pH, Polietilen glikol. | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of pH on the liver and intestine lipase enzyme activities of Cyprinion macrostomus HECKEL, 1843 which lives in TOPARDIÇ stream (Kangal-Sivas) has been investigated. The liver and the intestine tissues have been homogenizated in 50 mM tris/Cl. These tissues homogenates have been precipitated with PEG and applied onto phenyl sepharose CL-4B column choromotography. With this procedure, the activity of lipase that partially purified was found the highest in the phases of taurocholic acid and triton X-100. The measurement of activity was made by titration method. The measurement of activity was made at varied pH (pH from 4.00 to 10.00). The optimum pH for both tissues lipase enzymes has been estimated at pH 7.50. The Ever lipase and the intestine lipase were found 2.96 - fold with a 77.7 % recovery in activity and 3.54 - fold with a 89.0 % recovery in activity, respectively. Their molecular weights have been estimated by polyacrylamide gel electrophoresis at 53.000 and 51.000 dalton, respectively. It has been concluded that the liver and the intestine lipases of Cyprinion macrostomus were been in alkaline character.Key words: Lipase, Enzyme activity, pH, Polyethlene glycol | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Cyprinion macrostomus, Heckel, 1843 (Osteichthyes: Cyprinidae)`ün karaciğer ve incebağırsak lipaz enzimi aktivitesine pH`ın etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of pH on the liver and intestinelipase enzyme activites of Cyprinion macrostomus Heckel, 1843 (Osteichthyes: Cyprinidae) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cyprinion macrostomus | |
dc.subject.ytm | Small intestine | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Lipase | |
dc.subject.ytm | Hydrogen-ion concentration | |
dc.subject.ytm | Enzymes | |
dc.identifier.yokid | 34326 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 34326 | |
dc.description.pages | 73 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |