Show simple item record

dc.contributor.advisorKırmızıgül, Süheyla
dc.contributor.authorUyar, Zafer
dc.date.accessioned2021-05-07T09:03:49Z
dc.date.available2021-05-07T09:03:49Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604677
dc.description.abstractÖZETTürü belirlendikten sonra kurutulan ve öğütülen Ebenus haussknechtiiLeguminosae) bitkisi kimyasal ve mikrobiyolojik olarak incelendi. Polar ve apolarkısımları ekstraksiyonla birbirinden ayrıldı. Bu şekilde polaritelerine goresınıflandırılmış olan fraksiyonlar çeşitli kromotografik yöntemler (CC, PLC, TLC)kullanılarak bileşenlerine ayrılıp saflandırıldı İzolasyon ve saflandırma tekniklerisonrası, 4 ünün yapısı aydınlatılan 6 doğal bileşik elde edildi. Ayrıca, metillenen heksanekstresinin GC ve GC-Mass analiz sonuçları faydalı yağ asitleri açısından irdelendi.Saf bileşiklerin yapı aydınlatılması çeşitli kimyasal, kromotografik vespektroskopik [IR, UV, NMR (1D ve 2D), ve Mass] yöntemler kullanılarak yapıldı.Kromotografik ve spektroskopik veriler yorumlandıktan sonra bileşiklerin spesifikçevirme açıları ölçüldü.Çalışmada elde edilen ekstrelerin (MeOH, Heksan, CH2Cl2, BuOH ve H2O)antimikrobiyel aktiviteleri, agar-disk difüzyon yöntemiyle, Gentamycine (Referansantibiotik) ile karşılaştırılarak çeşitli bakteri ve mantarlara karşı incelendi.80
dc.description.abstractSUMMARYTaxonomically determined, dried and grinded plant material of Ebenushaussknechtii (Leguminosae) was studied by means of chemical and microbiologicalproperties. Several extractions were fulfilled to separate polar and apolar parts fromeach other. Various purification techniques, such as VLC, CC, PLC using differentbackfill materials according to each case, were carried out to separate and purify thecompounds having similar polarity. After the isolation and purification experimentsended, 6 natural products, the structures of 4 of which have been determined, wereobtained. In addition, the methylated hexane extract was investigated on the basis of GCand GC-Mass data and determined to contain essential fatty acids.The structural determination of pure compounds was carried out using differentchemical, chromatographic and spectroscopic [IR, UV, NMR (1D and 2D), and Mass]methods. After chromatographic and spectroscopic data were interpreted, the physicalproperties of the compounds such as specific rotation were measured.Antimicrobial activity of each extract (MeOH, Hexane, CH2Cl2, BuOH, andH2O) obtained during the work was examined against different bacteria and fungicomparing with Gentamycine as reference by using agar-disc diffusion method..81en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleEbenus haussknechtii (Leguminosae)nın izolasyonu, yapı belirlenmesi ve biyolojik aktivitesi
dc.title.alternativeIsolation, structural determination and biological activities of Ebenus haussknechtii (Leguminosae)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid167377
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid184827
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess