Domatesin (Lycopersicon esculentum Mill.) biyolojik preparatlar ile uyarılarak total protein ve peroksidaz seviyelerinin değişen elisitasyon tepkisinin saptanması
dc.contributor.advisor | Akı, Cüneyt | |
dc.contributor.author | Çetin, Nigar | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:48Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:48Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604666 | |
dc.description.abstract | ÖZBu araştırmada bitkilerin bağışıklık sisteminde ve Sistemik UyarılmışDayanıklılıkta (SAR) önemli rol oynayan, mikroorganizmaların neden olduğuhastalıklar ile çevresel stres koşullarına karşı direnç yanıtları oluşturulmasını sağlayanperoksidaz enzim aktivitesi ve total protein miktarları incelenmiştir. Bazı biyolojikpreparatların tek başına ya da kombine halde domates bitkisine spreyleme yolu ileuygulanması suretiyle uyarılan bitki savunma mekanizması enzimlerinden peroksidaz[EC 1.11.1.7] enzim aktivitesi ve total protein miktarları belirlenmiştir.Araştırmada materyal olarak Lycopersicon esculentum Mill. (Standart T2Improved, Salçalık Sanayi Domatesi) kullanılmıştır. In vivo denemeler tarlakoşullarında, her sırada 25 bitki olmak üzere, 5 tekrarlı ve kontrol ile birlikte 10 farklıkombinasyon olarak gerçekleştirilmiştir. Bitki aktivatörleri tek başlarına ve biyokontrolajanı olan Trichodex ile birlikte kombine edilerek hazırlanan ilaçlama programıuygulanmıştır.İlk uygulamadan sonra iki haftada bir spreyleme şeklinde uygulamayapılmıştır. Tüm uygulamalar bitirildikten sonra bitkilerin yapraklarından alınarak,analizler için gerekli homojenatlar hazırlanmıştır. Örneklerin total protein miktarlarınınbelirlenmesinde Bradford (1976)' un total protein tayin yöntemi kullanılmış ve BSAkullanılarak protein standart grafiği hazırlanmıştır. Total protein miktarıspektrofotometrik olarak 595nm `de belirlenmiş ve standart grafik kullanılarak sonuçlardeğerlendirilmiştir.Peroksidaz enzim aktivitesinin spektrofotometrik ölçümlerinde ise Kanner veKinsella (1983)' nın metodu kullanılmıştır. Peroksidaz kinetik reaksiyonunun analiziiçin spektrofotometrik ölçümler 300nm `de yapılmış ve veriler arasında elde edilen enbüyük fark mg protein düzeyine çevrilerek mg/ ml/ dak enzim birimi olarak verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Bitki Aktivatörü, SAR (Sistemik Uyarılmış Dayanıklılık),Lycopersicon esculentum Mill., Peroksidaz, Total Protein.I | |
dc.description.abstract | ABSTRACTIn this study, the objective was to integrate plant activators as systemicacquired resistance (SAR) inducing compounds with available chemical controlmeasures, consequently to get comparable efficacy with less chemical. Some of thebiological elicitors applicated to tomato seedlings by spraying and variations in theactivity of specific peroxidase [EC 1.11.1.7] enzymes and total protein amount thatlikely represent the enhancement of host resistance were analyzed from the leaves oftomato seedlings after individual and combined applications.Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) (Standart T2 Improved, ComercialTomato) seedlings were grown as every sequence 25 tomato plants with 5 replicates inopen field (in vivo) conditions and 10 different combinations were realized. The effectof plant activator and combine effect with Trichodex which is a biocontrolling agentwere applied.After first treatment other treatments were applied one in a two weeks on tomatoseedlings. After all these treatments tomato leaves were harvested and crude extractswere homogenized for laboratory analyses. After centrifugation, the supernatants werecollected and their protein concentrations were determined by the method of Bradford(1976) using BSA as a standard. Amount of total protein was measuredspectrophotometrically at 595nm.Peroxidase enzyme activity was assayed spectrophotometrically in the crude leafextracts. The activity was measured at 300nm according to Kanner and Kinsella (1983).Comperative absorbance datas were collected and results were given as mg/ ml/ minenzyme unit.Plant Activator, SAR (Systemic Acquired Resistance),Key Words :Lycopersicon esculentum Mill., Peroxidase, Total Protein.II | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Domatesin (Lycopersicon esculentum Mill.) biyolojik preparatlar ile uyarılarak total protein ve peroksidaz seviyelerinin değişen elisitasyon tepkisinin saptanması | |
dc.title.alternative | Determination of different elicitation effects of total protein and peroxidase levels in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) which stimulated with biological compounds | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 167403 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 184833 | |
dc.description.pages | 136 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |