Show simple item record

dc.contributor.advisorKaynaş, Kenan
dc.contributor.authorKan, Gülten
dc.date.accessioned2021-05-07T09:03:42Z
dc.date.available2021-05-07T09:03:42Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604618
dc.description.abstractoz Bu araştırmada, Çanakkale koşullarında yetiştirilen Texas Early Grano 502 PRR, Valenciana ve Kantartopu-3 soğan çeşitlerinin verim, kalite ve bazı depolama özellikleri saptanarak, Çanakkale koşullarında adaptasyon durumlarının tespit edilmesi, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, depolama ömrünün kontrolü, yapılabilecek ıslah çalışmalarına kaynak olması ve böylece tüketicinin ve ithalatçı ülkelerin ayrıca gıda ve ilaç sanayinin taleplerine uygun çeşitlerin belirlenmesinde fayda sağlanacağı düşüncesiyle bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Olumlu sonuç alınmasıyla Çanakkale ve yöresinde klasik sebze üretiminde alternatif ürün modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, çimlenme hızı (%) ve çimlenme gücü (%)'ne göre Kantartopu-3 çeşidi en iyi sonucu verirken; Valenciana çeşidi en düşük değere sahip olmuştur. Kantartopu-3 çeşidinin; dekara verim, yumru boyu, dış kabuk sayısı, yumruyu oluşturan etli yaprak sayısı, yumru sıkılığı, kuru madde miktarı, pürüvik asit ve toplam şeker değerlerinin diğer çeşitlere oranla çok daha yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Soğan, Yetiştiricilik, Verim, Kalite, Depolama
dc.description.abstractII ABSTRACT In this study, to determine yield, quality and some of the storage characteristics of Texas Early Grano, Valenciana and Kantartopu-3 onion cultivars; their adaptation situations, yield and quality characteristics are determined, storage longevity are checked in the Çanakkale conditions, to be a source for correction studies that can be materialized and to be useful to determine varieties that are convenient to the consumer and to the importer countries' further food and medicine industry requests. If positive results are to be gained, it is aimed to develop an alternative crop model in classic vegetable production in Çanakkale and in its districts. According to the results of the study, while the Kantartopu-3 cv gave the best result, Valenciana cv was given the lowest results, for the germination rate (%) and germination power (%). While it is observed that the yield per decor, bulb length, outer peel number, inner leaf number, bulb density, dry matter content, pyruvic acid and the total sugar values for Kantartopu-3 were much more higher then the other cultivars. Key Words: Onion, Grown, Yield, Quality, Storageen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇanakkale koşullarında yetiştirilen soğan (Allium cepa L.) çeşitlerinde verim, kalite ve bazı depolama özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of yield, quality and some storage characteristics of onion grown in Çanakkale conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid193191
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid170505
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess