Çanakkale piyasasında satışa sunulan bazı meze tipi salataların (salad bar) mikrobiyolojik kalitesi üzerine araştırmalar
dc.contributor.advisor | Güven, Selma | |
dc.contributor.author | Gültekin, Mine | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:38Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:38Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604578 | |
dc.description.abstract | öz Bu çalışmada; Çanakkale ilindeki lokanta, kafeterya ve yemekhanelerde `Salad Bar` adı altında satışa sunulan meze tipi salatalardan Ocak-Mayıs aylan arasında Acılı ezme, Rus salatası ve Borani örnekleri alınarak, gıda güvenliği ve sanitasyon ile gıda kalitesi mdifcatoru mikroorganizmaları olarak kabul edilen toplam mezofîlik aerobik bakteri, maya-küf, koliform, S.aureus sayılan veE.coli varlığı incelenmiştir. İncelenen 45 örnekten 19'u (% 42) toplam aerobik mezofil bakteri, 20'si (% 44) S.aureus, 39'u (% 87) koliform grubu mikroorganizma yükleri bakımından ilgili yönetmeliklerde verilen kriterlere uygun bulunmuştur. Örneklerin 11 (% 24)'inin toplam mezofil aerob bakteri, 4 (% 9)'ünün S.aureus, 2 (% 4)'sinin koliform grubu mikroorganizma yükü bakımından riskli olduğu belirlenmiştir, örneklerin hiçbirinde Kcoli saptanmamıştır. Araştırmadan elde edilen bilimsel bulgular, Çanakkale'de meze tipi salata bulunduran bazı gıda satış yerlerinin hijyenik olarak yetersiz olduğunu göstermektedir. Anahtar sözcükler: Meze, salad bar, hijyen, koliform, Kcoli, S.aureus, toplam bakteri, maya-küf. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT The present study was carried out between January and May for cold salad samples such as Ezme, Russian salad and Borani obtained from different restaurants, cafes and dining halls in Çanakkale. Then total plate, yeast-mold, Coliform, S.aureus counts and presence of E.coli as the indicators of food safety, sanitation and food quality were analysed. It was found that out of 45 samples, 19 (% 42) containing total plate count, 20 (% 44) containing S.aureus, 39 (% 87) containing coliform bacteria were reasonable; whereas, 1 1 (% 24) containing total plate count, 4 (% 9) containing S.aureus, 2 (% 4) containing coliform bacteria were risky according to the related regulations. KcoH was not found in any samples. In conclusion, it has been realized that hygenic requirements are not enough in some firms working in Çanakkale, so necessary precautions should be taken immediately. Key Words: Snack, salad bar, hygiene, coliform, E.coli, S.aureus, total plate count, yeast-mold. II | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Çanakkale piyasasında satışa sunulan bazı meze tipi salataların (salad bar) mikrobiyolojik kalitesi üzerine araştırmalar | |
dc.title.alternative | Studies on microbial quality of some salad bar sold in Çanakkale | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 193265 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 170513 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |