Show simple item record

dc.contributor.advisorGüven, Selma
dc.contributor.authorGültekin, Mine
dc.date.accessioned2021-05-07T09:03:38Z
dc.date.available2021-05-07T09:03:38Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604578
dc.description.abstractöz Bu çalışmada; Çanakkale ilindeki lokanta, kafeterya ve yemekhanelerde `Salad Bar` adı altında satışa sunulan meze tipi salatalardan Ocak-Mayıs aylan arasında Acılı ezme, Rus salatası ve Borani örnekleri alınarak, gıda güvenliği ve sanitasyon ile gıda kalitesi mdifcatoru mikroorganizmaları olarak kabul edilen toplam mezofîlik aerobik bakteri, maya-küf, koliform, S.aureus sayılan veE.coli varlığı incelenmiştir. İncelenen 45 örnekten 19'u (% 42) toplam aerobik mezofil bakteri, 20'si (% 44) S.aureus, 39'u (% 87) koliform grubu mikroorganizma yükleri bakımından ilgili yönetmeliklerde verilen kriterlere uygun bulunmuştur. Örneklerin 11 (% 24)'inin toplam mezofil aerob bakteri, 4 (% 9)'ünün S.aureus, 2 (% 4)'sinin koliform grubu mikroorganizma yükü bakımından riskli olduğu belirlenmiştir, örneklerin hiçbirinde Kcoli saptanmamıştır. Araştırmadan elde edilen bilimsel bulgular, Çanakkale'de meze tipi salata bulunduran bazı gıda satış yerlerinin hijyenik olarak yetersiz olduğunu göstermektedir. Anahtar sözcükler: Meze, salad bar, hijyen, koliform, Kcoli, S.aureus, toplam bakteri, maya-küf.
dc.description.abstractABSTRACT The present study was carried out between January and May for cold salad samples such as Ezme, Russian salad and Borani obtained from different restaurants, cafes and dining halls in Çanakkale. Then total plate, yeast-mold, Coliform, S.aureus counts and presence of E.coli as the indicators of food safety, sanitation and food quality were analysed. It was found that out of 45 samples, 19 (% 42) containing total plate count, 20 (% 44) containing S.aureus, 39 (% 87) containing coliform bacteria were reasonable; whereas, 1 1 (% 24) containing total plate count, 4 (% 9) containing S.aureus, 2 (% 4) containing coliform bacteria were risky according to the related regulations. KcoH was not found in any samples. In conclusion, it has been realized that hygenic requirements are not enough in some firms working in Çanakkale, so necessary precautions should be taken immediately. Key Words: Snack, salad bar, hygiene, coliform, E.coli, S.aureus, total plate count, yeast-mold. IIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇanakkale piyasasında satışa sunulan bazı meze tipi salataların (salad bar) mikrobiyolojik kalitesi üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeStudies on microbial quality of some salad bar sold in Çanakkale
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid193265
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid170513
dc.description.pages86
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess