Show simple item record

dc.contributor.advisorGüven, Selma
dc.contributor.authorDoyuran, Saadet Dilek
dc.date.accessioned2021-05-07T09:03:35Z
dc.date.available2021-05-07T09:03:35Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604548
dc.description.abstractoz Bu çalışmada, fenolik maddeler içerisinde yer alan, özellikle kırmızı üzüm çeşitleri ve bunlardan elde edilen şarapların önemli bir bileşim maddesi olan ve sağlık üzerine olumlu etkileri yapılan araştırmalarla kanıtlanan Resveratrolün, Çanakkale İli'ndeki kırmızı şaraplık çeşitlerden Karasakız ve Karalarına üzüm çeşitleri ve bunlardan elde edilen şaraplardaki durumu, üzüm olgunluğu da izlenerek araştırılmıştır. Ayrıca elde edilen şarapların önemli kalite özellikleri belirlenmiş ve bu söz konusu özellikler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, üzüm çeşitlerindeki olgunluk ben düşme öncesi, ben düşme sırası, ben düşme sonrası ve hasat zamanı olarak takip edilmiştir. Ardından Karasakız ve Karalahana üzümleri üç farklı olgunlukta hasat edilerek (9 Eylül, 16 Eylül. 1 9 Eylül) klasik yöntemle şaraba işlenmiştir. 48 üzüm ve bunlardan elde edilen 16 şarap olmak üzere toplam 64 örnekte HPLC (Shimadzu ve Perkin Elmer) yöntemi ile resveratrol analizi yapılmış fakat elde edilen kromatogramların hiç birinde resveratrol bulgusuna rastlanmamıştır. Çalışma kapsamında incelenen üzüm ve şarap örneklerinde resveratrol bulunmayışının; yörenin iklim ve toprak özelliği, bağa uygulanan kültürel tedbirler, üzüm çeşitleri, üzüm ve şarapların bir süre bekletilmeleri vb. nedenlerden kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Resveratrol, üzüm, şarap, sağlık, HPLC.
dc.description.abstractABSTRACT Resveratrol which is found in the group of phenols and which has many positive effects on human health is an important component of red grapes and red wines. In this study, resveratrol amounts of Karasakiz and Karalahna grapes of Çanakkale and red wines produced from these varieties as well as maturity of these varieties were examined. Furthermore, important quality properties of these wines were determined and evaluated according to the statistics. In this study, first of all maturity of grapes was followed in different periods (before verasion, verasion, after verasion and vintage). Then. Karasakiz and Karalalina grapes were harvested at three different maturity (9 September. 16 September and 19 September) and wines of these grapes were made by classical method. Resveratrol analysis with HPLC (Shimadzu and Perkin Elmer) method was made for 64 samples (48 grapes and 16 wines), but resveratrol was not found in any chromotograms. Because grape varieties, properties of soil and climate, culture! technics etc. are different. Key Words: Resveratrol, grape, wine, health, HPLC. ?- IIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKarasakız ve karalahna üzüm çeşitlerinden elde edilen şaraplarda resveratrol üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeResearches on resveratrol in wine produced by grape varieties of karasakız and karalahna
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid193339
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid170524
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess