Kuru tarım koşullarında buğday üretiminde farklı toprak işleme yöntemlerinin yabancı ot popülasyonu ve toprak özelliklerine etkileri
dc.contributor.advisor | Özpınar, Sakine | |
dc.contributor.author | Aydin, Arda | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:30Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:30Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604507 | |
dc.description.abstract | ÖZETBu çalışmada, Çanakkale ilinde buğday üretiminde kulaklı pulluk ile toprakişlemenin yapıldığı klasik toprak işleme yöntemi ve buna alternatif olarak ele alınmışkombikürümün kullanıldığı yüzeysel toprak işleme yönteminin toprağın bazı özellikleri,yabancı ot popülasyonu ve tane verimi üzerine olan etkileri karşılaştırılmıştır. Ayrıca elealınmış olan bu yöntemlerin girdi ve çıktı analizi yapılarak ekonomik karşılaştırılmasıyapılmış ve buna bağlı olarak en karlı üretim yöntemi belirlenmeye çalışılmıştır.Buğday tane verimi üzerine yöntemler arasında istatistiksel anlamda farklılıkolmadığı belirlenmiştir. Buğday veriminin domates anızındaki klasik toprak işlemeyönteminde 5509 kg/ha, yüzeysel toprak işleme yönteminde ise 4376 kg/ha olduğusaptanmıştır.Yöntemlere göre işlem sayıları ve makina kullanımı dikkate alınarak belirlenentoplam maliyet ve çıktı/girdi oranlarına bakıldığında; birim alan başına toplam maliyetklasik toprak işleme yönteminde 650.79 $/ha olarak belirlenirken, bu değer yüzeyseltoprak işleme yönteminde 614.03 $/ha olarak saptanmıştır. Toplam buğday verimidikkate alınıp çıktı/girdi oranları hesaplandığında; klasik toprak işleme yönteminin2.36'lik oranla yüzeysel toprak işleme yöntemine göre (1.99) daha karlı olduğugörülmüştür. Ancak toprak özelliklerinin korunması ve yabancı ot popülasyonununiyileştirilmesi bakımından yüzeysel toprak işleme yönteminin, klasik toprak işlemeyöntemine göre daha etkili olduğu görülmüştür.Ayçiçek anızındaki buğday veriminin klasik toprak işleme yönteminde 5371kg/ha, yüzeysel toprak işleme yönteminde ise 4390 kg/ha olduğu saptanmıştır.Ayçiçek anızındaki toplam maliyet ve çıktı/girdi oranlarına bakıldığında ise;birim alan başına toplam maliyet klasik toprak işleme yönteminde 650.79 $/ha olarakbelirlenirken bu değer yüzeysel toprak işleme yönteminde 614.03 $/ha olaraksaptanmıştır. Toplam buğday verimi dikkate alınıp çıktı/girdi oranları hesaplandığındaklasik toprak işleme yönteminin 2.31'lik oranla yüzeysel toprak işleme yöntemine göre(2.00) daha karlı olduğu görülmüştür. Ekonomik analiz yapıldığında anızlar arasındaistatistiksel olarak bir fark olmadığı görülmüştür. Bununla beraber her iki anızauygulanan işlemler sonucunda toplam maliyet değerlerinin eşit olmasına rağmendomates anızından daha fazla çıktı elde edilmesinden dolayı ekonomik anlamda ayçiçekanızına oranla daha faydalı olduğu söylenebilmektedir. | |
dc.description.abstract | SUMMARYIn this research, the effects of the classic tillage method (CT) using themoldboard plow and as an alternative the surface tillage method (ST) using the tootharrow combination on some of the physical and chemical properties of the soil, weeddensity and yield are compared, in winter wheat production at the Çanakkale Region. Inaddition, the economical comparisons of the two methods used were made by analyzingtheir incomes and outcomes and finally, the most profitable method is determined.Compared to the classic tillage method, which is used in the surface tillagemethod increased soil bulk density which is used to determine the soil compaction,around 8% at the 15cm soil depth where the wheat roots are active. Merely, in bothmethods the bulk density values remained under the 1.60 g/cm3 value that is directlyeffective on plant development and thus yield (Hakansson and Lipiec, 1999). In additionto increasing soil porosity the surface tillage method was more effective compared to theclassic tillage method in conserving the soil properties. There wasn?t any statisticaldifference in the soil penetration resistance measurements however, especially at the soildepths beyond the 30cm s it was seen that the penetration resistance values for theclassic tillage method were bigger than the surface tillage method.It was observed that there were no differences between the two methods interms of plant development. Grain yield for the classic tillage method was 5509 kg/ha,while it was 4376 kg/ha for the surface tillage method.When the total cost and outcome/income rates determined by taking the processnumbers and machine usage into concern were examined it is determined that the totalcost per area was 650.79 $/ha in the classic tillage method and 614.03 $/ha in the surfacetillage method. When the outcome/income rates were measured by taking the totalwheat yield into consideration, it was seen that the classic tillage method was moreprofitable with the 2.36 rate compared to the surface tillage method (1.99).It has come to the conclusion that the surface tillage method which conservesthe soil properties and weed density was high is applicable for wheat production as analternative method compared to the classic tillage method where the moldboard plow isused for wheat production.It is possible to say that reduced soil tillage methods and soil tillage applicationsconserving the soil properties is inevitable in the sustainable agriculture systems andespecially that it may be among applications to prevent the energy problem which hasbeen an issue recently and is foreseen to be a much more important problem in thefuture. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kuru tarım koşullarında buğday üretiminde farklı toprak işleme yöntemlerinin yabancı ot popülasyonu ve toprak özelliklerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of different tillage methods on weed density and soil properties for winter wheat production in a clay-loam soil under dryland conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 199619 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 198596 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |