dc.contributor.advisor | Çelik, Kemal | |
dc.contributor.author | Uğur, Kemal | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:28Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604491 | |
dc.description.abstract | ÖZETEtlik Piliçlerde Organik Asit ve Dane Katkılı Yemlerle BeslemeninPerformans ve Bazı Organ Özellikleri Üzerine Olan EtkileriBu araştırma, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi deneme odalarında broyler yemlerineorganik asit (%0.5) ve dane yem (1/4) eklemenin, canlı ağırlık kazancı, yemdenyaralanma oranı, sıcak karkas ağırlığı, kalp ağırlığı, karaciğer ağırlığı, dolu ve boştaşlık ağırlığı, incebağırsağın dolu ve boş ağırlığı, kalınbağırsak ağırlığı, ince vekalınbağırsak uzunluğu üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada 102 Ross PM3 etlik piliç kullanılmış, her biri bireysel kafeste olmaküzere, 34 hayvandan oluşan biri kontrol 3 gruba ayrılmıştır. Araştırmada yem ve suad libitum verilerek, tartımlar haftada bir gerçekleştirilmiştir. Araştırma odalarındaçalışma süresince 24 saat aydınlatma yapılmıştır.Araştırmanın 1-3. haftalarında etlik piliç başlangıç yemi, 4-6. haftalarında etlikpiliç büyütme yemi kontrol grubuna katkısız verilirken, I. grup hayvanlarına %0.5oranında organik asit katkılı, II.grup hayvanlarına ¼ oranında dane yem(buğday)katkılı yemler verilmiştir. Araştırmada denek hayvanlar 5 günlük yaşta denemeyealınmış ve 42 gün süreyle izlenmişlerdir. Araştırma süresince canlı ağırlık ve yemtüketimleri haftalık olarak belirlenmiştir. Araştırma süresince sadece bir mortalitegörülmüş, denemenin 5. haftasında organik asit grubundan bir hayvan ölmüştür.Araştırma bitiminde hayvanlar kesilerek sıcak karkas ağırlıkları belirlenmiş,her gruptan grubu temsil eden 10 hayvan seçilerek taşlık dolu/boş ağırlığı,incebağırsak dolu/boş ağırlığı, ince ve kalınbağırsak uzunluğu, karaciğer ve kalpağırlıkları saptanmıştır.Araştırma sonucunda performans bulgularında organik asit katkılı yemlebeslemede kontrol grubuna göre bir fark oluşmazken, dane yem katkılı yemlebeslenen grup olumsuz etkilenmiş ve fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.5Yapılan organ ölçümlerinde organik asit grubunda incebağırsak uzunluğu kontrolgrubuna göre düşük kalsa da dane yem grubundan daha iyi sonuç alınmıştır. Aradakifark istatistiksel olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. Dane yem grubunda sıcakkarkas ağırlığı (P=0.0001) ve incebağırsak uzunluğu (P=0,01) kontrol grubuna göredüşük kalmış, boş taşlık ağırlığı (P=0,05) kontrol grubundan yüksek olsa da organikasit grubundan düşük kalmıştır. Diğer organ ölçümlerindeki fark istatistiksel olarakönemsiz bulunmuştur.Anahtar sözcükler: Broyler, Organik Asit, Performans, Dane yem, Organ.Hazırlanan bu Yüksek Lisans tezi ÇOMÜ BAP tarafından 2006 / 24 no'luprojeden desteklenmiştir.6 | |
dc.description.abstract | ÖZETEtlik Piliçlerde Organik Asit ve Dane Katkılı Yemlerle BeslemeninPerformans ve Bazı Organ Özellikleri Üzerine Olan EtkileriBu araştırma, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi deneme odalarında broyler yemlerineorganik asit (%0.5) ve dane yem (1/4) eklemenin, canlı ağırlık kazancı, yemdenyaralanma oranı, sıcak karkas ağırlığı, kalp ağırlığı, karaciğer ağırlığı, dolu ve boştaşlık ağırlığı, incebağırsağın dolu ve boş ağırlığı, kalınbağırsak ağırlığı, ince vekalınbağırsak uzunluğu üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada 102 Ross PM3 etlik piliç kullanılmış, her biri bireysel kafeste olmaküzere, 34 hayvandan oluşan biri kontrol 3 gruba ayrılmıştır. Araştırmada yem ve suad libitum verilerek, tartımlar haftada bir gerçekleştirilmiştir. Araştırma odalarındaçalışma süresince 24 saat aydınlatma yapılmıştır.Araştırmanın 1-3. haftalarında etlik piliç başlangıç yemi, 4-6. haftalarında etlikpiliç büyütme yemi kontrol grubuna katkısız verilirken, I. grup hayvanlarına %0.5oranında organik asit katkılı, II.grup hayvanlarına ¼ oranında dane yem(buğday)katkılı yemler verilmiştir. Araştırmada denek hayvanlar 5 günlük yaşta denemeyealınmış ve 42 gün süreyle izlenmişlerdir. Araştırma süresince canlı ağırlık ve yemtüketimleri haftalık olarak belirlenmiştir. Araştırma süresince sadece bir mortalitegörülmüş, denemenin 5. haftasında organik asit grubundan bir hayvan ölmüştür.Araştırma bitiminde hayvanlar kesilerek sıcak karkas ağırlıkları belirlenmiş,her gruptan grubu temsil eden 10 hayvan seçilerek taşlık dolu/boş ağırlığı,incebağırsak dolu/boş ağırlığı, ince ve kalınbağırsak uzunluğu, karaciğer ve kalpağırlıkları saptanmıştır.Araştırma sonucunda performans bulgularında organik asit katkılı yemlebeslemede kontrol grubuna göre bir fark oluşmazken, dane yem katkılı yemlebeslenen grup olumsuz etkilenmiş ve fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.5 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Zooloji | tr_TR |
dc.subject | Zoology | en_US |
dc.title | Etlik piliçlerde organik asit ve dane katkılı yemlerle beslemenin performans ve bazı organ özellikleri üzerine olan etkileri | |
dc.title.alternative | Organic acid and whole grain nutrition in the feed on broiler performance and some organ characteristics | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 188378 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 185937 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |