dc.contributor.advisor | Kaynaş, Kenan | |
dc.contributor.author | Sakaldaş, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:17Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:17Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604389 | |
dc.description.abstract | Bu çalısma 2004- 2005 yılları arasında yapılmıs olup, Çanakkale yöresindeyetistirilen, üstün aroma ve tat özelliğine sahip Tüysüz Beyaz Seftali populasyonuna aitmeyveler 5 farklı zamanda hasat edilerek, kalite ve depolama özellikleri incelenmistir. Buamaçla; Çanakkale Kepez bölgesinden birer hafta ara ile toplanan meyveler 2, 4, 6 hafta süreile 0 °C sıcaklık ve %85?90 nem oranında depolanmıslardır. Ayrıca 1.yıl için 4. hasatzamanında, 2. yıl için ise 3. hasat döneminde hasat edilen meyveler; kontrol (karton kasa +plastik viyol), polistren tabak + streç film, PE torba ve kapaklı PVC- Pet olmak üzere 4 farklıambalaj tipiyle ambalajlanarak yine 2, 4, 6 hafta süre ile 0 °C sıcaklık ve %85-90 nemoranında depolanmıslardır. Depolama,1. yıl Umurbey Belediyesi Soğuk Hava Tesislerinde, 2.yıl ise ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Soğuk Hava Depolarında gerçeklestirilmistir. Ölçüm veanalizler ise ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuarlarındagerçeklestirilmistir.Çalısmada meyvelerde; ağırlık (g), ağırlık kaybı (%), büyüklük (mm), meyve zeminrengi, meyve et rengi, meyve çekirdek rengi, meyve eti sertliği (kg), suda çözünür kurumadde miktarı (%), titre edilebilir toplam asitlik miktarı (%), pH ve tadım testi gibi ölçüm veanalizler yapılmıstır.Elde edilen sonuçlara göre; ?Tüysüz Beyaz Seftali? için zemin rengi, meyvebüyüklüğü, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı ve titre edilebilir toplam asitlikmiktarı uygun hasat olumu kriterleri olarak saptanmıstır. Bu bağlamda; 2004 yılında 4. hasatdönemi ve 2005 yılında 3. hasat dönemi uygun hasat zamanı olarak tespit edilmistir. Budönemde hasat edilen meyveler, depolama süresi en uzun olan ve kalitesini en yüksekseviyede koruyan meyveler olmuslardır. Bunun yanında; kapaklı PVC- Pet ve polistren tabak+ streç film ile ambalajlanan meyveler depolama süreleri sonunda kalitesini koruyabilenmeyveler olmuslardır.Anahtar sözcükler: Tüysüz Beyaz Seftali, hasat zamanı, depolama, ambalaj, meyve kalitesi. | |
dc.description.abstract | This research was carrying out between 2004-2005 years and fruits of ?Tüysüz BeyazSeftali? population grown in Çanakkale, which have a superior taste and arome propertieswere harvested at 5 different times. For this purpose; fruits were harvested for 5 time fromKepez and stored at periods of 2, 4, 6 weeks at 0°C heat and %85-90 relative humidityconditions. Then some quality measurements were done. Furthermore for first year at 4th andfor second year at 3th harvest time, fruits were packaged with control (cartoon bags + plasticvioles), polystrene plate + shrink film, PE bag and PVC- Pet with cover. Then they werestored for 2, 4, 6 weeks at 0°C heat and %85-90 relative humidity conditions. For the firstyear, storage was done in Çanakkale-Umurbey Municipality cold stores and for the secondyear in cold stores of ÇOMU Agriculture Faculty. Measurements were done in laboratory ofÇOMU Department of Horticulture.Quality characters of fruits such as; fruit weight, fruit size, skin colour, flesh colour,weight loss, fruit firmness, total soluble solids, titratable acidity, pH and fruit taste weremeasured.According to the results; skin colour, fruit size, fruit firmness, total soluble solis andtitratable acidity were fixed as harvest maturity indices for ?Tüysüz Beyaz Seftali? fruit.Furthermore, 4th harvest time in 2004 and 3th harvest time in 2005 were determined as themost suitable harvest times for fruits which were harvested at these times have the longeststorage period and they kept their quality properties at a high level. Furthermore, fruitspackaged with PVC- Pet with cover and polystrene plate + shrink film kept their quality afterthe storage periods.Keywords: Tüysüz Beyaz Seftali, harvest time, storage, package, fruit quality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Çanakkale yöresinde yetiştirilen tüysüz beyaz şeftalinin hasat sonrası fizyolojisi üzerine araştırmalar | |
dc.title.alternative | Researches on postharvest physiology of ?Tüysüz beyaz şeftali? populations grown in Çanakkale region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 338379 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 177850 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |