dc.contributor.advisor | Kocabıyık, Habib | |
dc.contributor.author | Nasiroğlu, Şahin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:11Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:11Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604334 | |
dc.description.abstract | Bu çalısmada kırmızı biber, elma ve pırasanın kuruma eğrileri ve kurumahızı üzerine infrared lamba gücünün ve hava hızının etkileri değerlendirilmis vekuruma zamanı, özgül enerji tüketimi, renk (L, a, b, ?E, kroma, hue açısı), büzülme,rehidrasyon oranı ve askorbik asit (C vitamini) gibi bazı parametreler üzerineinfrared lamba gücü ve hava hızının etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıstır.Bu çalısma için infrared lambalarla çalısan bir kurutma düzeneğigelistirilerek tarım ürünlerinden kırmızı biber, elma ve pırasa dilimleri 3 farklı havahızında ve 3 farklı infrared lamba gücünde (1,0; 1,5; 2,0 m/s hava hızı ve 300, 400 ve500 W infrared lamba gücü) kurutularak denemeler gerçeklestirilmistir.Ürün kurutma süresi değerleri 1,0 - 2,0 m/s kurutma hava hızı aralığında ve300, 400 ve 500 W infrared lamba güçlerinde sırasıyla kırmızı biber için 315-455dak, 213-297 dak, 196-230 dak, elma için 198-274 dak, 171-261 dak, 137-170 dak vepırasa için ise 305-341 dak, 195-244 dak, 183-241 dak değerleri arasında değismistir.Ürün kuruma süresi hava hızının artmasıyla artmıs, infrared lamba gücününartmasıyla azalmıstır.Kırmızı biber, elma ve pırasa dilimlerin kurutulmasında infrared lambagücünün artırılmasıyla her üç ürün kuruma hızı artıs göstermistir.Özgül enerji tüketim değerleri kırmızı biber, elma ve pırasa dilimleri için1,0 - 2,0 m/s kurutma hava hızı aralığında ve 300, 400 ve 500 W infrared lambagüçlerinde sırasıyla kırmızı biber için 16,62-27,31 MJ/kg, 17,02-21,27 MJ/kg, 17,65-19,51 MJ/kg, elma için 13,67-19,00 MJ/kg, 16,42-24,21 MJ/kg, 15,81-19,50 MJ/Kgve pırasa için 19,18-19,15 MJ/kg, 15,01-22,56 MJ/kg, 18,02-25,84 MJ/kg değerleriarasında değismistir.Ürünün kurutulması için gerekli özgül enerji tüketimlerinin genel olarakhava hızının artmasıyla arttığı ve özgül enerjinin kuruma zamanı ve infrared lambagücünün optimizasyonuna bağlı olduğu söylenebilir.Ürün büzüsme katsayıları kırmızı biberde sabit infrared lamba gücünde havahızının artmasıyla azalmıs, pırasada ise düzgün bir değisim değeri eldeedilememistir. Aynı ürünlerin rehidrasyon değerlerinin kırmızı biberde hava hızınınartırılmasıyla düstüğü, infrared lamba gücünün artırılmasıyla yükseldiği görülmüs,elma dilimlerinde ise hız ve gücünün değismesiyle rehidrasyon değisimlerindetekdüze değiskenlikler görülmemistir.Ürünlerin kurutma öncesi ve sonrasında yapılan renk ölçümlerinde, renkdeğerleri arasında küçük farklılıklar olduğu saptanmıstır.Anahtar Kelimeler: ?nfrared kurutma, kuruma eğrisi, kuruma hızı, özgülenerji, rehidrasyon, kırmızı biber, pırasa, elma | |
dc.description.abstract | In this study; the effect of infrared power and air velocity on drychracteristics and drying rate of red pepper, apple and leek slices were determined.Also, effect of infrared power and air velocity on drying time, specific consumptionpower, color ( L, a, b, PE, croma, hue angle), shrinkage, rehidration rate, vitamin Cparametters were examined.This drying study has been realized red pepper, apple and leek silecesdrying at the different drying air velocity and infrared lamp power (1,0;1,5 and 2,0m/s, 300, 400 and 500 W) a drying system model equiped with two incandescentlamp developed.As a result of the experiments at the 300, 400, 500 W constant powervalues;Drying time values for red pepper sileces were changing between 213-297min, 213-297min, 196-230 min, drying time values for apple sileces were changedbetween 198-274 min, 171-261 min, 137-170 min, drying time values for leek sileceswere changed between 305-341 min, 295-244 min, 183-241 min,Product drying time increasing with increasing drying air volicity, decreasingWith increasing infrared lamp power,Drying air volicity of red pepper, apple and leek slices increased withincresing rate infrared power.As a result of the experiments; at the 300, 400, 500 W constant powervalues;Spesific energy consumption values for red pepper sileces were changedbetween 16,62-27,31 MJ/kg, 17,02-21,27 MJ/kg, 17,65-19,51Mj/kg. spesific energyconsumption values for apple sileces were changed between 13,67-19,00 MJ/kg,16,42-24,21 MJ/kg, 15,81-19,50 MJ/kg, specific energy consumption values forleek sileces were changed between 19,18-19,15 MJ/kg, 15,01-22,56 Mj/kg, 18,02-25,84 MJ/kgProduct specific energy consumption values increased with increasing dryingair volicity, decreasing with increasing infrared lamp power. It can be said specificenergy consumption depending on optimization of infrared power and drying time.Shrikage constant of red pepper at the constant infrared power wasdecreased with air velocity increasing, for leek slices don?t gouge changing inshrinkage. Rehidration rate of red pepper was deccreased with drying air velocityincreasing, increased with lamp power increasing.Before and after drying, color parameters of product were chaged little.Key words: ?nfrared drying, drying chracteristics, drying rate, specificenergy consumption, rehydration, red pepper, apple, leek | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kırmızı biber, elma ve pırasanın kurutulmasında infrared kurutma tekniğinin kullanılması | |
dc.title.alternative | Using infrared technics for drying of red pepper, apple and leek | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Apple | |
dc.subject.ytm | Leek | |
dc.subject.ytm | Paprika | |
dc.subject.ytm | Drying | |
dc.subject.ytm | Drying methods | |
dc.identifier.yokid | 9008749 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 177936 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |