Lallemantia canescens (L) Fisch & Mey bitkisinin ve kallus doku kültürünün antioksidan aktivitesi
dc.contributor.advisor | Candan, Ferda | |
dc.contributor.author | Şahin, Serap | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:10Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:10Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2019-11-22 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604321 | |
dc.description.abstract | Lallemantia canescens (L) Fisch & Mey Azerbeycan, Ermenistan, İran veTürkiye'de yetişen bir bitkidir. Çalışmamızda, Lallemantia canescens'in ve in vitrokallus kültürünün taze kısımları ile metanol özütlerinin serbest radikal temizleme veantioksidan aktivitesi incelendi.Ömek özütlerin, ksantin-ksantin oksidaz sistemi ile oluşturulan süperoksitradikalini ve Fe3+-askorbat-EDTA-H202 sistemi ile oluşturulan hidroksil radikalini ( OH)temizlediği bulunmuştur. Ayrıca kararlı bir radikal olan 2,2-difeniI-l-pikrilhidrazil(DPPH)'i de indirgemiştir.Örneklerin, sıçan karaciğer homojenatında tiyobarbütirik asit reaktif substratları(TBARS)'nın oluşumunun azalması ile hesaplanan ve demir (Il)'nin neden olduğu lipidperoksidasyoııunu da inhibe ettiği bulundu. Bunlara ilaveten antioksidan kapasiteninnicel olarak belirlenmesi için spektrofotometrik yöntem kullanıldı. Özütlerin toplamflavonoid miktarı, alimunyum klorur metoduyla, toplam fenol içeriği ise Folin-Ciocalteusbelirteci ile 765 nm dalga boyunda modifıye edilmiş Mc Donald'ın kolorimetrik yöntemiile tayin edildi..Lallemantia canescens'in ve doku kültürünün toplam flavonoid ve fenolmiktarının yüksek olduğu saptanmıştır. Bu veriler, özütlerin serbest radikallere ve lipidperoksidasyoııuna karşı antioksidan kapasiteye sahip olduğunu önermektedir. Ayrıca Lallemantia canescens'in ve doku kültürünün taze kısımlarında yüksekkatalaz aktivitesi bulundu.Sonuç olarak, bitkiler ve bitki tohumlarından geliştirilen doku kültürlerininbiyoaktif moleküller için iyi bir kaynak olduğu gösterilmiştir. | |
dc.description.abstract | Lallemantia canescens (L) Fisch & Mey has spread out in wide location ofArmenia, Azerbaijan, Iran and Turkey. The aim of the present work was to assaythe antioxidant activities of phenolics from Lallemantia canescens , in vitro callusculture extracts and its fresh.The extracts of these samples have been found to scavenged superoxideradicals (O2' ) generated by a xanthine and xanthine oxidase system and hydroxylradicals (-OH) generated by Fe3+-ascorbate-EDTA-H202 system. In addition, theextracts have reduced the stable free radical l,l-diphenyl-2-picrylhydrazyl(DPPH).The extracts inhibited Fe(II) induced lipid peroxidation in rat liverhomogenates, as indicated by decreased thiobarbituric acid-reactive substances(TBARS) formation. In addition, spectrophotometric assay for the quantativedetermination of antioxidant capacity was canied out. The extracts were analysedfor the determination of total flavonoid by using the aluminum chloride method.Total phenol estimation was determined by the colorimetric method modifıed McDonald at 765 nm using the Folin-Ciocalteus reagent. The extracts of Lallemantia canescens and tissue culture contained hightotal flavonoid and phenolic contents. These data suggest that the extracts have anantioxidant capacity against free radicals and lipid peroxidation. Also, catalaseactivity was highest in Lallemantia canescens and its tissue culture.In conclusion, it has been demonstrated that plants and in vitro calluscultures started from the seeds could serve as a source for bioactive molecules. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Lallemantia canescens (L) Fisch & Mey bitkisinin ve kallus doku kültürünün antioksidan aktivitesi | |
dc.title.alternative | Antioxidant activity of Lallemantia canescens (L) Fisch & Mey and its callus tissue culture | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-22 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10040410 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 346908 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |