dc.contributor.advisor | Yapıcı, Ali Nail | |
dc.contributor.author | Keçici, Ece | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:09Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:09Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604314 | |
dc.description.abstract | Bu tezde, kıl giderme ve kireçlik sıvısının her defasında eksilen maddeleritamamlanarak 10 kez kullanımı sonucunda her bir tekrardan alınan islem sıvısındatoplam aerobik mezofil, proteolitik ve lipolitik bakteri ve aerobik spor ile toplamaerobik fungus, proteolitik ve lipolitik fungus sayılarının tespit edilmesiamaçlanmıstır.Çalısmada materyal olarak olarak 10 adet büyükbas sığır ham derisikullanılmıstır. Deriler hem antimikrobiyal maddeli hemde antimikrobiyal maddesizislenmislerdir. Arastırmada antimikrobiyal madde olarak ticari bir preparat olanBusan 30WB adlı bir bakterisid ile Busan 85 adlı bir fungisid kullanılmıstır. Bu ikiticari preparat karıstırılarak yumusatma isleminin baslangıcında yumusatma sıvısınailave edilmistir. Çalısmada kireçlik sıvısı tekrarlı olarak kullanıldığından kireçliksıvısında kalan zırnık ve kireç miktarları tayin edilmis ve eksilen bu maddelerinmiktarları yeniden kullanılacak olan kireçlik sıvısına ilave edilmistir. Bununlabirlikte mikrobiyal gelisimin değerlendirilmesi için kireçlik sıvılarının içerdiği tuzmiktarı tayin edilmistir. Kıl giderme ve kireçlik prosesi sonunda her defasında islemsıvılarından örnekler alınmıstır. Alınan örneklerde %0, %5, %10 tuzkonsantrasyonlarında toplam aerobik mezofil bakteri, proteolitik ve lipolitik bakteriile aerobik spor sayımı yapılmıstır. Bununla birlikte aynı tuz konsantrasyonlarındatoplam aerobik fungus, proteolitik ve lipolitik fungus sayımı da yapılmıstır.Antimikrobiyal madde kullanılarak yürütülen arastırma sonuçlarına görebelirtilen tuz konsantrasyonlarında 1. örnekten 10. örneğe kadar belirli düzeydebakteri gelisimi tespit edilmistir. Buna göre 1. örnekten 10. örneğe kadar toplamaerobik mezofil bakteri sayıları ve aerobik spor sayıları sırasıyla 2,0x101 ile 3,9x102kob/mL (koloni olusturan birim) ve 1,0x101 ile 1,6x102 kob/mL değerleri arasındatespit edilmistir. Bununla birlikte proteolitik bakteri sayıları ve lipolitik bakterisayıları sırasıyla 1,0x101 ile 3,8x102 kob/mL ve 1,0x101 ile 5,4x102 kob/mLdeğerleri arasında bulunmustur. Özellikle %5 tuz konsantrasyonunda proteolitik velipolitik bakteri sayıları diğer bakteriyal gruplara göre biraz daha yüksekbulunmustur.Arastırmada tüm tuz konsantrasyonlarından elde edilen fungus sayılarınınbakteri sayılarına göre daha yüksek bulunması önemli bir bulgu olarak kabuledilmistir. Buna göre 1. örnekten 10. örneğe kadar toplam aerobik fungus sayıları1,0x101 ile 2,8x103 kob/mL, proteolitik fungus sayıları 1,0x101 ile 1,2x103 kob/mL,lipolitik fungus sayıları ise 1,0x101 ile 3,5x103 kob/mL değerleri arasında tespitedilmistir. Çalısmada tuz konsantrasyonları dikkate alındığında ise hem bakteriyalhem de fungal gruplarda %10 tuz konsantrasyonunda diğer tuz konsantrasyonlarınagöre sayısal değerler daha düsük bulunmustur.Anahtar sözcükler: Kireçlik prosesi, kireçlik sıvısının yeniden kullanımı,bakteri ve fungus sayısı | |
dc.description.abstract | In this study by repeating the unhairing and the liming process on ten occasionsit was established that on each occasion total of aerobic mesophile, proteolytic,lipolytic bacteria and aerobic spores with total of aerobic fungi, proteolytic andlipolytic fungi were present in the process fluids.In study 10 cattle hide domestic skin was used as a material. Skins wereprocessed with antimicrobial substance and without antimicrobial substance. Inresearch Busan 30WB bactericide and Busan 85 fungicide, a commercialpreparation, used as an antimicrobial substance. Combination of these 2 commercialpreparation added to soaking floats at the beginning of soaking process. In studybecause liming float used repetitive, remaining arsenic in liming float and quantity oflime determined and diminishing of these substances added to liming float whichwill be reused. Furthermore, evaluation of microbial development salt quantitydetermined in liming floats. At the end of unharing and liming process, proceedingfloats samples taken at every turn. In samples the total numbers of the aerobicmesophile, proteolytic and lipolytic bacteria were determined in salt concentration of0%, 5% and 10%. The total numbers of the aerobic fungus, proteolytic and lipolyticfungus were determined in the same salt concentrations.In research based on the use of antimicrobial substances the salt concentrationof samples 1-10 indicated the presence of bacteria at a certain level. Accordingly,samples 1-10 the total aerobic mezophile bacteria count of between 2,0x101and3,9x102 cfu/mL the aerobic spores count beyond the second sample registeredbetween 1,0x101and 1,6x102 cfu/mL. Proteolytic bacteria count registered atbetween 1,0x101and 3,8x102 cfu/mL, while, lipolytic bacteria count registeredbetween 1,0x101 and 5,4x102 cfu/mL. Especially in 5% salt concentration thenumber of proteolytic and lipolytic bacteria higher when compared to other bacterialgroups.Research yielding a higher fungi count than that of bacteria in whole saltconcentration and accepted as an important finding. Accordingly, samples 1-10yielded the total aerobic fungus presence ranging between 1,0x101 and 2,8x103cfu/mL, proteolytic fungus ranging between 1,0x101 and 1,2x103 cfu/mL, andlipolytic fungus ranging between 1,0x101 and 3,5x103 cfu/mL. In study when saltconcentration taken into consideration, in 10% salt concentration both groups ofbacterial and fungal numerical values determined as lower compared to other saltconcentrations.Key Words: Liming process, reuse of liming floats, number of bacteria andfungi | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Deri endüstrisinde kireçlik sıvısının yeniden kullanımının mikroorganizma sayısı üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effect of reusing liming floats on the number of mcroorganisms in the industry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9012669 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 177834 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |