Dama sulama yöntemi ile sulanan biberde (Capsicum annuum L.) fertigasyon uygulamasının verim ve kaliteye etkileri
dc.contributor.advisor | Şener, Sabri | |
dc.contributor.author | Altinbaş, Engin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:03:08Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:03:08Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604306 | |
dc.description.abstract | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos AraştırmaUygulama alanında 2005 yılında yürütülen bu çalışmada Kapija biber çeşidinde 3farklı azot düzeyi hem damla sulamayla (fertigasyom) hemde geleneksel yöntemleuygulanarak meyve verimi ve bazı kalite parametrelerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Her bir deneme konusuna aynıdüzeyde sulama suyu uygulanmıştır.Araştırmada Class A panından olan buharlaşma değerinin K=1,00 katsayısı ileçarpılarak bulunan değer sulama suyu olarak uygulanmıştır.Deneme yılında en yüksek verim 4747 kg/da ile 30 kg/da azot uygulamasıyapılan fertigasyon konusundan (FN30), en düşük verim ise 2752 kg/da ile 10 kg/daazot uygulaması yapılan geleneksel konusundan (GN10) elde edilmiştir. Her ikikonuya da 838 mm sulama suyu verilmiştir. Fertigasyon uygulamalarında gelenekselyönteme göre daha yüksek verim elde edildiği görülmüştür.Deneme sonucunda elde edilen meyvelerde yapılan kalite parametrelerineilişkin sonuçların varyans analizinde, artan azot düzeyinin verim ve kaliteparametreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Damla sulama, biber, verim, fertigasyon, kalite. | |
dc.description.abstract | The research was carried out to determine the effects of 3 different Nıtrojenlevels both of irrigation water and traditional tecniques applied on fruit yield andsome quality parameters of Kapija pepper cultivar in Çanakkale Onsekiz MartUniversity Faculty of Agriculture Dardanos Research and Aplication areas in 2005.The research was carried out three repetitions and each plots were apliedsame irrigation water.According the data obtained, nitrogen levels effected the fruit yield andhıghest yield obtained from FN30 plots (4747 kg/da) and lowest yield obtained fromGN10 plots (2752 kg/da). At the end of the reseach, fertigations applications obtainedhighest yield than traditional tecniques.Also according the data obtainedfrom the statistical analyzes, differentnitrogen levels applied on the plots affected the quality parameters fruit yields.Key words: Drip irrigation, pepper, yield, fertigation, quality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Dama sulama yöntemi ile sulanan biberde (Capsicum annuum L.) fertigasyon uygulamasının verim ve kaliteye etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of irrigation applications on the yield and quality of the pepper irrigated by drip irrigation | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9013506 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 177827 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |