Show simple item record

dc.contributor.advisorMeriçli Yapıcı, Binnur
dc.contributor.authorBilgi, Sadi Turgut
dc.date.accessioned2021-05-07T09:03:06Z
dc.date.available2021-05-07T09:03:06Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604286
dc.description.abstractBu arastırmada, ıslatma ve yumusatma, kıl giderme ve kireçlik, kireç giderme ve sama,yağ giderme ve pikle islem prosesi sonundaki islem sıvılarında aerob bakteri, spor ve fungussayılarının tespit edilmesi amaçlanmıstır.Çalısmada materyal olarak 10 adet yerli ırk koyun ham derisi kullanılmıstır. Derileraynı üretim reçetesi kullanılarak bakterisidli ve bakterisidsiz olarak tabaklamaya kadarislenmislerdir. Bakterisid olarak etkin maddesi kuarternar amonyum olan ticari bir bilesikkullanılmıstır. ?lgili islem basamakları sonunda alınan sıvı örneklerinde %0, %5, %10, %15ve %25 tuz konsantrasyonlarında toplam aerobik mezofil, proteolitik ve lipolitik bakterisayımı ile aerob spor sayımı yapılmıstır. Bununla birlikte aynı tuz konsantrasyonlarında genelfungus, proteolitik ve lipolitik fungus sayımı yapılmıstır.Bakterisid kullanılarak yürütülen arastırma sonuçlarına göre pikle islem basamağı hariçtüm islem basamaklarında belirli düzeyde bakteri tespit edilmistir. Buna göre yağ gidermebasamağına kadar toplam aerobik mezofil bakteri sayıları 2,0x101 ile 7,2x104 kob/mLdeğerleri arasında, aerob spor sayıları ise 1,0x101 ve 2,0 x104 spor/mL değerleri arasında eldeedilmistir. Proteolitik bakteriler pikle islem basamağı hariç tüm basamaklarda tespit edilmisve bakteri sayıları 1.0x101 ve 5,4x104 kob/mL değerleri arasında bulunmustur. Lipolitikbakteriler ise ıslatma ve yumusatma ile kireç giderme ve sama islem basamaklarında belirlidüzeyde tespit edilmis ve bakteri sayıları 2,2x102 ile 5,3x104 kob/mL değerleri arasındabulunmustur.Arastırmada elde edilen fungus sayılarının bakteri sayılarına göre daha düsük olmasınakarsın fungusların ele alınan tüm islem basamaklarında belirli düzeyde gelisim göstermeleriönemli bir bulgu olmustur. Buna göre genel fungus sayıları 1,0x101 ile 2,9x103 kob/mLdeğerleri arasında, proteolitik fungus sayıları 1,0x101 ile 9,0x103 kob/mL değerleri arasındave lipolitik fungus sayıları ise 2,5x101 ile 9,0x102 kob/mL değerleri arasında tespit edilmistir.Anahtar sözcükler: Tabaklama öncesi islemler, yağ giderme, pikle deri, bakteri vefungus sayısıHazırlanan bu Yüksek Lisans tezi BAP tarafından 2006/26 no'lu projedendesteklenmistir.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the numbers of the aerob bacteria, spores andfungi in the process water at the end of soaking, unhairing and liming, deliming and bating,degreasing and pickling.Ten raw domestic sheep skins were used in the study. Skins were processed withbactericide and without bactericide until the tanning process by using the same recipe ofmanufacture. A commercial compound of quaternary ammonium was used as bactericide.Samples were taken from the process water at the end of the aforesaid processes and the totalnumbers of the aerobic mesophile, proteolytic and lipolytic bacteria were determined alongwith the numbers of the aerob spores in a salt concentration of 0%, 5% and 10%, 15% and25%. The general numbers of fungus, proteolytic and lipolytic fungi were determined in thesame salt concentrations.According to the results of the research with bactericide, some certain amount ofbacteria was detected in all the processes except for pickling. For that, the total numbers ofaerobic mesophile bacteria until the degreasing step were determined to be between the values2,0x101 and 7,2x104 cfu/mL and those of aerob spore to be between the values 1,0x101 and2,0x104 cfu/mL. Proteolytic bacteria were detected in all the steps except for pickling and thenumbers of the bacteria were determined to be between the values 1,0x101 and 5,4x104cfu/mL. As for lipolytic bacteria, they were detected in some certain amount in the soaking,deliming and bating steps, and the numbers of the bacteria were determined to be between thevalues 2,2x102 and 5,3x104 cfu/mL.It was a remarkable finding that fungi happened to grow to some extent in all of theprocess steps despite the fact that obtained fungi numbers were low when compared to thoseof bacteria. According to this, the general numbers of the fungi were determined to bebetween the values 1,0x101 and 2,9x103 cfu/mL and those of the proteolytic fungi to bebetween the values 1,0x101 and 9,0x103 cfu/mL and those of lipolytic fungi to be between thevalues 2,5x101 and 9,0x102 cfu/mL.Keywords: Beamhouse operations, degreasing, pickled leather, bacterial and fungalnumbersThe present M.Sc. thesis was supported by BAP under the project no of 2006/26en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleTabaklama öncesi işlemlerde bakteri ve fungus sayısının belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeResearch on determination of bacterial and fungal numbers in beamhouse operations
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid338066
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid177760
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess