Show simple item record

dc.contributor.advisorAkı, Cüneyt
dc.contributor.authorİlhan, Doğan
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:58Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:58Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604212
dc.description.abstractBu çalışmada, genotoksik aktiviteye sahip olduğu düşünülen ve gıda sanayinde renklendirici olarak yaygın şekilde kullanılan Sunset Yellow (E110) ve Brilliant Black (E151) adlı maddelerin Tradescantia pallida H., Allium cepa L. ve Vicia faba L. bitkileri üzerinde oluşturduğu genetiksel değişikliklerin kök ucu hücreleri testi, Tradescantia Stamen Tüyü analizi (Trad-SHM) ve Mikronükleus Testi (MCN) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kontrollü koşullar altında laboratuvarda yetiştirilen bitkilere her iki boya maddesinin 4 farklı konsantrasyonu (10-200-1000-2000 ppm) spreyleme ve sulama suyuna ekleme yolu ile uygulanmıştır.Uygulama sonrası kontrol grubu ile yapılan karşılaştırmalarda, tüm bitkiler için yapılan mutasyon testlerinde doz miktarı artışına bağlı olarak mutasyon seviyelerinin arttığı gözlenmiştir. Ayrıca Tradescantia stamen tüyü analizi (Trad-SHM) ve mikronükleus testlerinin (MCN) kullanılan boya maddeleri için farklı duyarlılıklara sahip oldukları ortaya çıkarılmıştır. Her iki boya maddesinin de genotoksik potansiyelinin olduğu ve yapılan analizlerde Sunset Yellow'un stamen tüyü analizi ile Brilliant Black'in ise mikronükleus testi ile teşhisinin daha uygun olarak tespit edildiği saptanmıştır.
dc.description.abstractThe aim of this study to evaluate Sunset Yellow (E110) and Brilliant Black (E151) food coloring substances which has putative to genotoxicological activity and can be used as common in food industry. With this purpose, Tradescantia pallida H., Allium cepa L. and Vicia faba L. plants were used for finding the genetical damage levels with root tip mitosis, Tradescantia stamen hair mutation analysis (Trad-SHM) and Tradescantia micronucleus test (Trad-MCN). Basic of our research project getting knowledge from this aim, four different concentrations (10-200-1000-2000 ppm) of both food colors were applied to the plants with spraying and adding to the irrigation water. All of our experiments were realized under the controlled conditions in the laboratoary.According to the obtained knowledges, it was observed that mutations levels has increased depending on using dose amounts for root tip cell test and Tradescantia mutation tests in all of the plant groups which we treated. In addition, it was detected that both of the food colors have genotoxic potential on the plants with different sensitivities. It was revealed that potential effect of sunset yellow can analysis better with Trad-SHM and effect of brilliant black can analysis better with Trad-MCN tests.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenetiktr_TR
dc.subjectGeneticsen_US
dc.titleTradescantia pallida H., Allium cepa L., Vicia faba L. bitkilerinde bazı genotoksik bileşiklerin genetiksel etkilerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeEffects of some genotoxic compounds on genetical changing in Tradescantia pallida H., Allium cepa L., Vicia faba L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBroad bean
dc.identifier.yokid313568
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238511
dc.description.pages120
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess