Show simple item record

dc.contributor.advisorAltınağaç, Uğur
dc.contributor.authorKara, Aydin
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:56Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:56Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604190
dc.description.abstractBu çalışmada İzmarit Balığı avcılığında kullanılan iğnelerin, numara ve şekil bakımından farklı özelliklere sahip tipleri Çanakkale Boğazı'nda denenerek, iğnelerin seçicilik parametreleri hesaplanmıştır.Yakalanan balıkların % 90,18'ini İzmarit türü (Spicara maena), % 3,60 `ını Çizgili hani (Serranus cabrilla), % 2,45 ini İstavrit (Trachurus mediterraneaus), % 1,15 ini Benekli hani (Serranus hepatus) ve % 2,62 sini diğer türler (istavrit, tirsi, lüfer, yabani mercan, ısparoz, kırma mercan, horozbina ve gelin balığı) oluşturmuştur.Anahtar Kelimeler: İzmarit, Seçicilik, Ağız açıklığı, Çanakkale Boğazı.İzmarit balıklarının avcılığında kullanılan sarı iğnelerin yakaladığı balıkların toplam boy ve ağırlık değerleri, minimum 12,7 cm ve 26 g ile maksimum 18,2 cm ve 73 g ağırlığında bulunmuştur. Siyah iğnelerin ise toplam boy ve ağırlık değerleri, minimum 12,4 cm ve 22 g ile 19,3 cm ve 88 g ağırlığında olduğu tespit edilmiştir.Boy-ağırlık ilişkisi parametreleri yakalanan tüm izmarit bireyleri için a=0,0062, b=3,2335 (r=0,7872); siyah iğne ile yakalanan izmarit bireyleri için a=0,0093, b=3,0969 (r=0,7751); sarı iğne ile yakalananlar için ise a=0,0053, b=3,2807, (r=0,8047) olarak hesaplanmıştır.İzmarit balıklarının balık boyu ile ağız açıklığı arasındaki ilişkinin kuvvetli ve pozitif yönlü olduğu sonucuna varılmıştır (P<0,0001, r = 0,5551).Seçicilik hesaplamaları sonucu 5,5 , 7,3 ve 8,5 mm ağız açıklığına sahip siyah iğnelerle yakalanan izmarit balıklarının optimum yakalanma boyu sırasıyla 12,62 , 16,75 ve 19,50, ortak seçicilik faktörü ve ortak standart sapma ise sırasıyla 2,29 ve 1,32 dır. Aynı ağız açıklığına sahip sarı iğnelerin optimum yakalama boyu ise sırasıyla 12,13 , 16,10 ve 18,75, ortak seçicilik faktörü ve ortak standart sapma ise sırasıyla 2,20 ve 1,28 olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, trying different types of (number and shape) fish hooks used in catching picarel in Dardanelles strait, the parameters of them have been calculated.Caught species by these hooks are composed of 90,18 % picarel (Spicara maena), 3,60 % painted comber (Serranus cabrilla), 2,45 % mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneaus), 1,15 % brown comber (Serranus hepatus), 2,62 % other species (common horse mackerel, mediterranean shad, blue fish, axillary bream, annular sea bream, common pandora, butterfly blenny, rainbow wrasse).Measurement of caught fishes by Yellow fish hooks, used in catching picarel, are determined as max. 18,2cm min 12,7 cm, max. 73g min 26 g. As for measurement of caught fishes by black hooks are determined max. 19,3 cm, min 12,4 cm and min 22 g max. 88 g.Parameters of length- weight relationships of caught picarels for totally fish are a=0,0062, b=3,2335 (r=0,7872) for yellow hooks are a=0,0053, b=3,2807, (r=0,8047) for black hooks are a=0,0093, b=3,0969 (r=0,7751).It is concluded that, the relationships between fish length and are strong and positive sided.Optimum catch length of 5,5 , 7,3 ve 8,5 mm mouth sized black fish hooks are respectively 12,62 , 16,75 ve 19,50, common selectivity factor and common standard deviation are respectively 2,29 ve 1,32. Same mouth sized yellow fish hooks optimum catch length are respectively 12,13 , 16,10 ve 18,75, common selectivity factor and common standard deviation are respectively 2,20 ve 1,28.Key Words: Picarel, Selectivity, mouth size, the Dardanellesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleİzmarit balığı avcılığında kullanılan olta iğnelerinin seçiciliği
dc.title.alternativeSelectivity of hooks used in catching picarels
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid315263
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238543
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess