dc.contributor.advisor | Berik, Nermin | |
dc.contributor.author | Tulgar, Arinç | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:02:55Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:02:55Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604182 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, Saroz Körfezi'nde trol ağlarıyla avlanan ve ekonomik değere sahip olan balık türleri bakalyaro (Merluccius merluccius), barbun (Mullus barbatus), kırma mercan (Pagellus erythrinus) türlerinin %su, %protein, %yağ ve %kül oranlarının mevsimsel değişiminin saptanması amacıyla yürütülmüştür.Bu amaçla Ocak/2007 ? Şubat/2008 tarihleri arasında örnekleme yapılmıştır. Bakalyaro (Merluccius merluccius) türlerinin kış mevsimi için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 79,36; 15,70; 2,02; 1,22 ve 0,44 şeklinde bulunmuştur. İlkbahar için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 82,31; 14,31; 1,87; 1,31 ve 0,20 şeklinde bulunmuştur. Yaz için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 85,21; 12,10; 1,25; 1,10 ve 0,33 olarak bulunmuştur. Sonbahar için ise %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 85,12; 12,24; 1,32; 1,14 ve 0,18 olarak bulunmuştur.Barbun (Mullus barbatus) türlerinin kış mevsimi için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 76,07; 18,58; 4,00; 1,24 ve 0,11 olarak bulunmuştur. İlkbahar için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 72,17; 19,50; 6,77; 1,31 ve 0,25 olarak bulunmuştur. Yaz için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 76,43; 16,39; 5,82; 1,06 ve 0,30 olarak bulunmuştur. Sonbahar için ise %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 77,00; 17,52; 3,80; 1,15 ve 0,35 olarak bulunmuştur.Kırma mercan (Pagellus erythrinus) türlerinin kış mevsimi için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 83,10; 13,59; 1,73; 1,18 ve 0,40 olarak bulunmuştur. İlkbahar için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 82,94; 13,32; 2,02; 1,27 ve 0,45 olarak bulunmuştur. Yaz için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 83,69; 13,29; 1,65; 1,23 ve 0,24 olarak bulunmuştur. Sonbahar için ise %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 84,21; 12,66; 1,46; 1,18 ve 0,49 olarak bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | This research has been done to evaluate the effects of seasonal changes on %water, %protein, %lipid and %ash of some commercial fish species; hake (Merluccius merluccius), striped mullet (Mullus barbatus) and common pandora (Pagellus erythrinus) which were catched from Saroz Bay with trawl nets.For this purpose, the samples were collected between January/2007 and February/2008. For hake (Merluccius merluccius) species, during winter, %water, %protein, %lipid, %ash and %carbonhydrate concentrations were found as 79,36; 15,70; 2,02; 1,22 and 0,44 respectively. In spring these values were recorded as 82,31; 14,31; 1,87; 1,31 and 0,20 respectively. The records were 85,21; 12,10; 1,25; 1,10 and 0,33 in summer, and 85,12; 12,24; 1,32; 1,14 and 0,18 in autumn, respectively.For striped mullet (Mullus barbatus) species, during winter, %water, %protein, %lipid, %ash and %carbonhydrate concentrasions were found as 76,07; 18,58; 4,00; 1,24 and 0,11 respectively. In spring these values were recorded as 72,17; 19,50; 6,77; 1,31 and 0,25 respectively. The records were 76,43; 16,39; 5,82; 1,06 and 0,30 in summer, and 77,00; 17,52; 3,80; 1,15 and 0,35 in autumn, respectively.For common pandora (Pagellus erythrinus) species, during winter, %water, %protein, %lipid, %ash and %carbonhydrate concentrasions were found as 83,10; 13,59; 1,73; 1,18 and 0,40 respectively. In spring these values were recorded as 82,94; 13,32; 2,02; 1,27 and 0,45 respectively. The records were 83,69; 13,29; 1,65; 1,23 and 0,24 in summer, and 84,21; 12,66; 1,46; 1,18 and 0,49 in autumn respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Saroz Körfezi`nde avlanan bazı ekonomik balık türlerinin besin kompozisyonunun mevsimsel değişimi | |
dc.title.alternative | Seasonal changes of proximate compositions of some commercial fish species catched from Saroz Bay | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 318218 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 238524 | |
dc.description.pages | 59 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |