Show simple item record

dc.contributor.advisorBerik, Nermin
dc.contributor.authorTulgar, Arinç
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:55Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:55Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604182
dc.description.abstractBu araştırma, Saroz Körfezi'nde trol ağlarıyla avlanan ve ekonomik değere sahip olan balık türleri bakalyaro (Merluccius merluccius), barbun (Mullus barbatus), kırma mercan (Pagellus erythrinus) türlerinin %su, %protein, %yağ ve %kül oranlarının mevsimsel değişiminin saptanması amacıyla yürütülmüştür.Bu amaçla Ocak/2007 ? Şubat/2008 tarihleri arasında örnekleme yapılmıştır. Bakalyaro (Merluccius merluccius) türlerinin kış mevsimi için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 79,36; 15,70; 2,02; 1,22 ve 0,44 şeklinde bulunmuştur. İlkbahar için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 82,31; 14,31; 1,87; 1,31 ve 0,20 şeklinde bulunmuştur. Yaz için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 85,21; 12,10; 1,25; 1,10 ve 0,33 olarak bulunmuştur. Sonbahar için ise %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 85,12; 12,24; 1,32; 1,14 ve 0,18 olarak bulunmuştur.Barbun (Mullus barbatus) türlerinin kış mevsimi için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 76,07; 18,58; 4,00; 1,24 ve 0,11 olarak bulunmuştur. İlkbahar için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 72,17; 19,50; 6,77; 1,31 ve 0,25 olarak bulunmuştur. Yaz için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 76,43; 16,39; 5,82; 1,06 ve 0,30 olarak bulunmuştur. Sonbahar için ise %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 77,00; 17,52; 3,80; 1,15 ve 0,35 olarak bulunmuştur.Kırma mercan (Pagellus erythrinus) türlerinin kış mevsimi için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 83,10; 13,59; 1,73; 1,18 ve 0,40 olarak bulunmuştur. İlkbahar için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 82,94; 13,32; 2,02; 1,27 ve 0,45 olarak bulunmuştur. Yaz için %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 83,69; 13,29; 1,65; 1,23 ve 0,24 olarak bulunmuştur. Sonbahar için ise %su, %protein, %yağ, %kül ve %karbonhidrat değerleri sırasıyla 84,21; 12,66; 1,46; 1,18 ve 0,49 olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractThis research has been done to evaluate the effects of seasonal changes on %water, %protein, %lipid and %ash of some commercial fish species; hake (Merluccius merluccius), striped mullet (Mullus barbatus) and common pandora (Pagellus erythrinus) which were catched from Saroz Bay with trawl nets.For this purpose, the samples were collected between January/2007 and February/2008. For hake (Merluccius merluccius) species, during winter, %water, %protein, %lipid, %ash and %carbonhydrate concentrations were found as 79,36; 15,70; 2,02; 1,22 and 0,44 respectively. In spring these values were recorded as 82,31; 14,31; 1,87; 1,31 and 0,20 respectively. The records were 85,21; 12,10; 1,25; 1,10 and 0,33 in summer, and 85,12; 12,24; 1,32; 1,14 and 0,18 in autumn, respectively.For striped mullet (Mullus barbatus) species, during winter, %water, %protein, %lipid, %ash and %carbonhydrate concentrasions were found as 76,07; 18,58; 4,00; 1,24 and 0,11 respectively. In spring these values were recorded as 72,17; 19,50; 6,77; 1,31 and 0,25 respectively. The records were 76,43; 16,39; 5,82; 1,06 and 0,30 in summer, and 77,00; 17,52; 3,80; 1,15 and 0,35 in autumn, respectively.For common pandora (Pagellus erythrinus) species, during winter, %water, %protein, %lipid, %ash and %carbonhydrate concentrasions were found as 83,10; 13,59; 1,73; 1,18 and 0,40 respectively. In spring these values were recorded as 82,94; 13,32; 2,02; 1,27 and 0,45 respectively. The records were 83,69; 13,29; 1,65; 1,23 and 0,24 in summer, and 84,21; 12,66; 1,46; 1,18 and 0,49 in autumn respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleSaroz Körfezi`nde avlanan bazı ekonomik balık türlerinin besin kompozisyonunun mevsimsel değişimi
dc.title.alternativeSeasonal changes of proximate compositions of some commercial fish species catched from Saroz Bay
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid318218
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238524
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess