dc.contributor.advisor | Kırca Toklucu, Ayşegül | |
dc.contributor.author | Arslan, Esra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:02:54Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:02:54Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604170 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Çanakkale'nin farklı bölgelerinden toplam 42 bitki örneğinin (sap, tohum, yaprak ve çiçek gibi kısımlarla birlikte toplam 70 örnek) antioksidan aktiviteleri ile toplam fenol ve askorbik asit içerikleri incelenmiştir. Bitkilerin çeşitli kısımlarından hazırlanmış olan metanol ekstraktlarının antioksidan kapasiteleri TEAC (troloks eşdeğer antioksidan kapasite) ve DPPH (2,2- difenil- 1- pikrilhidrazil) yöntemleri ile belirlenirken, toplam fenolik madde ve askorbik asit içerikleri sırasıyla ?Folin-Ciocalteu? ve ?2.6- diklorofenolindofenol?ksilen ekstraksiyon? yöntemleriyle saptanmıştır.Bitki ekstraktlarının TEAC değerleri 1472,36 ± 23,58 ile 17,61 ± 0,44 ?mol Trolox / g kuru ağırlık aralığında, IC50 değerleri 0,174 ± 0,002 ile 42,475 ± 1,761 mg kuru ağırlık aralığında, toplam fenol içerikleri ise 117,2 ± 0,636 ile 1,1 ± 0,035 mg gallik asit/g kuru ağırlık aralığında değişiklik göstermiştir. Bitki materyallerinin toplam fenolik içeriği ve troloks eşdeğer antioksidan kapasitesi arasında pozitif bir korelasyon bulunduğu saptanmıştır (r = 0,917). Sarı kantaron (Hypericum perforatum), sandal ağacı (Arbutus andrachne) ve karaçalı (Paliurus spina-christii) ekstrakları, TEAC ve DPPH yöntemlerinin her ikisine göre de en yüksek düzeyde antioksidan aktivite göstermişlerdir. Ancak, bitki materyallerinin TEAC ve IC50 değerleri arasında herhangi bir korelasyon bulunmamaktadır (r = 0,441). Bitki materyallerinin askorbik asit içerikleri de 461,811 ile 11,224 mg / 100 g kuru ağırlık aralığında değişmektedir. En yüksek askorbik asit içeriği ise karaçalı (Paliurus spina-christii) bitkisinde saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | In this study, a total of 42 plant samples (total of 70 samples due to the stems, seeds, leaves and flowers of the plants) from different regions of Çanakkale were investigated for their antioxidant capacity, total phenol and ascorbic acid contents. The antioxidant capacity of methanolic extracts prepared from various parts of plants was evaluated by both TEAC (trolox equivalents antioxidant capacity) and DPPH (2,2? diphenyl? 1? picrylhydrazyl) assays, while total phenol and ascorbic acid contents were determined using the Folin-Ciocalteu and 2.6? dichlorophenolindophenol ? xylene extraction methods, respectively.TEAC values of plant extracts ranged between 1472,36 ± 23,58 and 17,61 ± 0,44 µmol of Trolox equivalents/g dw and EC50 values varied from 0.174 ± 0,002 to 42.475 ± 1,761 mg dw of plant, while total phenol content of plant extracts ranged between 117.20 ± 0,636 and 1.1 ± 0,035 mg of gallic acid equivalent /g dw. There was a positive linear correlation between the trolox equivalent antioxidant capacity and total phenols of plant materials (r = 0.917). The extracts of Hypericum perforatum, Arbutus andrachne and Paliurus spina-christii showed the higher antioxidant activities according to both TEAC and DPPH assays. However, there was not any significant correlation between TEAC and EC50 values of plant materials (r = 0,441). The ascorbic acid content of plant materials ranged between 461,811 and 11,224 mg / 100 g dw. The highest amount of ascorbic acid was found in the extract of Paliurus spina-christii. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Çanakkale florasındaki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of antioxidant activity of some medicinal and aromatic flora of Çanakkale | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 316481 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 238492 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |