Show simple item record

dc.contributor.advisorKumuk, Taner
dc.contributor.authorÖzer, Oktay Gökhan
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:53Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:53Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604164
dc.description.abstractArtan dünya nüfusunu beslemek için, tüketilen gıda maddelerinin üretiminde kullanılan tarımsal ilaç, hormon ve kimyasal kalıntıların günümüzde insan sağlığını ve çevreyi tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Bunun sonucunda, tüketicilerde sağlık açısından risk oluşturmayan ve doğal kaynakları sömürmeyen organik ürünlere karşı bir yönelim oluşmuştur.Bu çalışmada Çanakkale ilindeki tüketicilerin organik ürünler ile ilgili bilgi düzeyleri ve sağlık riski duyarlılıklarının yanı sıra satın alma davranışları incelenerek; bu ürünler için ilde potansiyel bir talebin var olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda tüketicilerin çoğunluğunun organik ürün kavramından haberdar olduğu ve bu kavramı doğru bildikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Tüketicilerin başta taze meyve ve sebze olmak üzere, hemen hemen tüm gıda gruplarında kalıntı olduğu görüşüne sahip oldukları diğer bir araştırma bulgusudur. Sonuç olarak gelir düzeyi yüksek, eğitimli ve 40 yaş altındaki tüketicilerin, organik ürün satın alma potansiyeline sahip tüketiciler olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractPesticide, hormon and chemical use for nutrition of the increasig world population, started to menace the human health and environment. As a result of this situation, a market orientation to organic products which do not set any health risk and do not exploit natural resources came into being.In this study by analyzing the knowledge and sensibility of consumers in Çanakkale together with their purchasing behaviors, whether there is demand for organic agricultural products or not is researched. According to the findings, consumers are aware of organic agricultural products and the concept is known correctly. As fresh fruits and vegetables ranking first, consumers are holding a view that almost all the food groups includes residue. As a result of the research it is determined that consumers having high income, well educated and under 40 years are potential consumers for organic agricultural products.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrganik tarım ürünlerinin talep açısından irdelenmesi: Çanakkale örneği
dc.title.alternativeAnalysis of organic agricultural products in terms of demand: Çanakkale case
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid317659
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238550
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess