dc.contributor.advisor | Göksan, Tolga | |
dc.contributor.author | Kiliç, Cenker | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:02:50Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:02:50Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604138 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Çanakkale iklim koşullarında Spirulina platensis Geitler'in kuru ağırlık, klorofil a, absorbans, % geçirgenlik, filament uzunluğu gibi büyüme özellikleri ve fikosiyanin, yağ asidi, protein miktarı gibi biyokimyasal özelliklerindeki değişimler üzerine çalışıldı. 1,5 g L?1 kuru ağırlık miktarı ile başlanan denemede en yüksek yoğunluk Temmuz ayında ulaşılmış ve 2,65 g L?1 bulunmuştur. En düşük değer ise Ocak ayında 0,86 g L?1 olarak tespit edilmiştir.Protein oranı Ağustos ve Eylül aylarında değişmemiş ve % 63,9 olarak bulunmuştur. Şubat ayından itibaren protein oranında bir artma gözlemlenmiş ve Temmuz ayında % 64,7 ile maksimum seviyeye ulaşmıştır. Fikosiyanin oranı Ağustos ? Ekim ayları arasında belirgin bir değişiklik göstermemiş ve sırasıyla 0,264; 0,278; 0,254 mg mL?1 olarak ölçülmüştür. Ocak ve Şubat aylarında ise minimum seviyede bulunmuş ve sırasıyla 0,05?0,06 mg mL?1 olarak ölçülmüştür. % yağ asitleri değişiminde, sıcaklığın en yüksek seviyeye ulaştığı Temmuz ve Ağustos aylarında palmitik, linoleik ve ?-linolenik asit oranlarında artış meydana gelmiştir. Palmitoleik asit oranında ise aksine bir azalmanın meydana geldiği yaşandı.Sonuç olarak, S. platensis'in Çanakkale iklim koşullarında tüm yıl boyunca kültürü aralıksız olarak başarıyla yapılmıştır ve Nisan-Ekim ayları arasında 15 g m-2 gün-1 üzerinde bir üretim sağlanmıştır. Bu çalışma, S. platensis kültürlerinin ilk defa bu kadar uç koşullarda kültür edilmesi bakımından da önem taşımaktadır. Ayrıca kullanılan sera sisteminin özellikle kış döneminde kültür için önemli bir avantaj sağladığı görüldü. | |
dc.description.abstract | In this study, the changes in growth parameters such as dry weight, chlorophyll a, absorbance, % transmittance, and biochemical parameters such as phycocyanin, fatty acids, protein amount were examined in Spirulina platensis Geitler under Çanakkale conditions. In the experiment started with a dry weight of 1,5 g L-1, the highest density was found to be 2,65 g L-1 in July whereas the lowest amount was 0,86 g L-1 in January.The protein amount was the same in August and September, and found to be 63,9%. Starting from February, protein amount increased and reached to the maximum level of 64,7% in July. Phycocyanin amount did not change between August ? October, and found to be 0,264; 0,278 and 0,254 mg mL-1 respectively. As for January and February, it was minimum and found to be 0,05 and 0,06 mg mL-1 respectively. In July and August in which the temperature was the highest, ratios of palmitic, linoleic and ?-linolenic acids increased. In contrast, palmitoleic acid ratio in the biomass decrased.Consequently, the year-round cultivation of S. platensis under Çanakkale conditions was successfully carried out and a productivity of more than 15 g m-2 day-1 was achieved between April-October. This study is of importance with respect to the cultivation of S. platensis under such extreme conditions for the first time. In addition, it was seen that the culture, especially in winter period, took the advantage of the greenhouse used in the experiment. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Spirulina platensis`in Çanakkale koşullarında havuzlarda üretimi ve biyokimyasal yapısında meydana gelen değişimler | |
dc.title.alternative | The culture of Spirulina platensis in open ponds and the changes in biochemical composition under Çanakkale conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Spirulina culture | |
dc.identifier.yokid | 328440 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 238488 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |