Show simple item record

dc.contributor.advisorCirik, Şükran
dc.contributor.authorÇetin, Zerrin
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:50Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:50Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604136
dc.description.abstractDeniz alglerinin kullanımı çok eski yıllara dayanmaktadır, ancak bilimselyolla değerlendirilmeleri son yüzyılda oluşmuştur. Algler yüksek besin içeriklerinedeniyle araştırmacılar tarafından nüfus artışından doğabilecek beslenmeprobleminin çözümlenmesi amacıyla gıda endüstrisi için önemli bir hammaddekaynağı olarak gösterilmiş ve b u amaçla üretim çalışmalarına başlanmıştır. Gelişenteknolojiyle birlikte alglerden çeşitli ekstraksiyon ürünleri (agar -agar, aljinik asit,karragen) elde edilmiştir. Bu ürünler; tıp, gıda, eczacılık ve kozmetik gibi sanayininçeşitli dallarında kullanım a lanı bulmuştur. Kırmızı alglerden özütlenerek elde edilenagar-agarın özellikle bakteriyolojide kullanımı dünya çapında ticari önemkazanmasına neden olmuştur. Birçok ülke tarafından agar -agar hammaddesi olarakGracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss türünün kullanılması bu algi değerlikılmaktadır. Dardanos Tesislerinde bulunan Alg Üretim Ünitesinde (Fikotron)Gracilaria verrucosa'nın iki farklı kültür ortamında (Conway ve Modifiye edilmişJohnson ortamı) büyüme ve agar özellikleri belirlenmiştir. Conway ortamınınkullanıldığı tanklarda spesifik büyüme hızları en yüksek ve en düşük olmak üzeresırasıyla % 3,31±0,78 gün-1 (Kasım) ve % 1,35±0,87 gün-1 (Mart), Modifiye edilmişJohnson ortamında ise % 4,03±1,63 gün -1 (Kasım) ve % 1,21±0,34 gün-1 (Mart)olarak saptanmıştır. Agar içerikleri ise Conway ortamında % 11,22±1,54 ile %21,92±2,24 arasında değişim göstermiş olup, Modifiye edilmiş Johnson ortamındaise en düşük % 9,65±1,12 ve en yüksek % 18,64±2,38 olarak bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Gracilaria verrucosa, Makro alg, tank yetiştiriciliği, büyümeparametreleri, agar ? agar.
dc.description.abstractUsing of seaweed go on to ancient times but their scientific utilizationoccured in the last centuries. Because of seaweeds have high proximate consum ption,researcher, to solve the nutrition problem which depends on incereases of population,proposed them a good raw material for food industry and started the process. Withdeveloping technology, seaweeds used for to extracted products (agar -agar, alginate,carragean). This products have different using areas like food, phramacy andcosmetic. Agar which extracted from red seaweed found area especially inbacteriology and have gained commercial value around the world. Use of Gracilariaverrucosa (Hudson) Papenfuss for raw material of agar -agar in many countries,makes this seaweeds more valuable. In this study, growing of G. verrucosa?s indifferent culture mediums (Conway and Modified Johnson medium) were examinedat algae production unit located in Dardanos Campus of COMU and specialities ofagar-agar were determined. Maximum and minimum specific growth rates werecalculated 3,31±0,78 % day-1 (October) and 1,35±0,87 % day-1 (March) at Conwaymedium and as 4,03±1,63 % day -1 (October) and 1,21±0,34 % day-1 (March) atModified Johnson Medium, repectively. Also, agar contents changed between11,22±1,54 % to 21,92±2,24 % for Conway Medium and the highest and the lowestvalues were observed as 18,64±2,38 % and 9,65±1,22 % for Modified JohnsonMedium.Key words: Gracilaria verrucosa, Macro algae, tank cultivation, growth parameters,agar - agar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleGracilaria verrucosa (Hudson) papenfuss`nın sera koşullarında farklı kültür ortamlarında yetiştiriciliği ve agar verimlerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeCultivation of Gracilaria verrucosa (Hudson) papenfuss at greenhouse conditions using different culture mediums and determination of agar yields
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid387621
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid260002
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess