Köy-Koop.`a üye olan ve süt sığırcılığı yapan işletmeler ile üye olmayıp süt sığırcılığı yapan işletmelerin tarımsal yeniliklerin benimsenmesi açısından karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Kumuk, Taner | |
dc.contributor.author | Yüksel, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:02:37Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:02:37Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604017 | |
dc.description.abstract | Araştırma; Çanakkale Merkez İlçesinde süt sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı köylerde tarımsal yeniliklerin benimsenmesinde Köy-Koop'a üye ve üye olmayan işletmelerin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çanakkale Merkez İlçesine bağlı olan ve süt sığırcılığı yapan 38 köyden basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 161 denek üzerinde anket çalışması yapılmıştır.Üye olan ve üye olmayan işletmelerin tarımsal yeniliklerin benimsenmesi açısından karşılaştırılmasında etkili olan faktörleri belirleme de Khi-Kare ve lojistik regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Khi-kare ve lojistik regresyon analizinin kullanım amacı, istatistikte kullanılan diğer model yapılandırma teknikleriyle aynıdır. Modelde bağımlı değişken olarak Köy-Koop'a üye olma/olmama, bağımsız değişkenler olarak da üreticilerin kişisel özellikleri, işletme özellikleri, yeniliklerle ilgili özellikler ve üreticilerin bilgi kaynakları kullanılmıştır.Köy-Koop'a üye olan ve üye olmayan süt sığırcılığı yapan işletmeler tarımsal yeniliklerin benimsenmesi açısından karşılaştırıldığında Köy-Koop'a üye olma/olmama nedeni ekonomik faktör olanlar, Köy-Koop'a üye olma/olmama nedeni örgütlenme bilinci olanlar, tarım fuarlarına katılma durumları, Tarım İl Müdürlüğü ve üretici örgütü teknik elemanlarının işletme ziyareti, yeniliklerle ilgili haber kaynakları (formal, informal), üretici örgütlerinin yeni teknolojilerden haberdar olma ve uygulamaya katkısı faktörlerinin istatistiki açıdan önemli olduğu saptanmıştır.Anahtar sözcükler: Tarımsal yeniliklerin benimsenmesi, faktör, örgütlenme | |
dc.description.abstract | In this study, enterprises which are associates of Köy-Koop. and the ones who are not are, comperatively analyzed on the basis of acceptance of agricultural innovations in the villages in which dairy cattle breeding is common. Survey is conducted through simple random sampling method on 161 farmers which are residents of 38 villages in Çanakkale main town and in which dairy cattle breeding is made.In determination of the factors effective on the basis of acceptance of agricultural innovations, Chi-square and logistic regression methods are used. Purpose of the usage of Chi-square and logistic regression methods is the same with the other model configuration techniques in statistics. In the model, as whether being an associate of Köy-Koop or not, are used as dependent variables ; personal charactersitics, characteristics of enterprises, characteristics of agricultural innovations and information sources of farmers are used as independent variables.As the enterprises making dairy cattle breeding, which are associates of Köy-Koop and the ones who are not are compared on the basis of acceptance of agricultural innovations, it is stated that the ones who are/are not associate of Köy-Koop because of economic and association consciousness factors, participation to agricultural expo, visits of staff of farmer associations and provinicil directorate of agricultue, information sources (forma lor informal) and cognizance and contributions to application of new technologies of farmer associations are significant in respect of statistics.Key words: Acceptance of agricultural agricultural innovations, factor, association. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Köy-Koop.`a üye olan ve süt sığırcılığı yapan işletmeler ile üye olmayıp süt sığırcılığı yapan işletmelerin tarımsal yeniliklerin benimsenmesi açısından karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Comparison of the dairy cattle breeding enterprises which are associates of Köy-Koop and the ones which are not, on the basis of acceptance of agricultural innovations | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 353948 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 259572 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |