Show simple item record

dc.contributor.advisorErgün, Sebahattin
dc.contributor.authorGüroy, Betül
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:36Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:36Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/604001
dc.description.abstractBu tezde, ham ve otoklavlanmış Ulva rigida (Agard, 1822) ile Spirulina platensis unlarının yavru gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemlerinde kullanımının büyüme performansı, besin kullanımı, vücut kompozisyonu ve yağ asidi profili üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, eş zamanlı olarak yürütülen iki ayrı besleme denemesi yapılmıştır. Üç paralelli olarak yürütülen denemelerde, 150 lt lik her bir tanka ortalama ağırlıkları 7,90±0,01 gr olan 20 adet yavru gökkuşağı alabalığı konmuş ve 12 hafta boyunca günde üç kez doyuncaya kadar %45 protein ve %14 yağ içeriğine sahip yemlerle beslenmişlerdir.Besleme denemesi I'de, alg içermeyen bir kontrol yemi (K) ve çeşitli seviyelerde ham Ulva unu (%5= HU5; %10= HU10) ve otoklavlanmış Ulva unu (%5=OU5; %10=OU10) içeren 4 deneme yemi formüle edilmiştir. HU10 grubunun spesifik büyüme oranı ve son vücut ağırlığı OU10 grubundan önemli derece daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). HU10 yemi ile beslenen grup, kontrol gurubu ile karşılaştırıldığında daha düşük yem dönüşüm oranına sahip olup, diğer gruplarla arasında fark önemsiz bulunmuştur (p>0,05). OU10 grubunda hepatosomatik indeks değerleri diğer gruplardan daha düşüktür (p<0,05). Otoklavlanmış Ulva gruplarının viskerasomatik indeksi kontrol ve ham Ulva gruplarından daha yüksektir (p<0,05). Gruplar arasında, karkas nem lipit ve kül oranlarında önemli bir istatistiksel farklılık gözlenmezken (p>0,05), OU%5 grubunda karkas proteini değerleri, diğer gruplara göre önemli derecede düşük bulunmuştur (p<0,05). Net protein sindirilebilirlik katsayısı Ulva içeren yemlerle beslenen tüm gruplarda, kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubundaki n3:n6 seviyesi alg içeren gruplardan daha düşüktür. Kontrol yemi ile beslenen balıklarla karşılaştırıldığında, %10 ham Ulva içeren yemlerle beslenen yavru gökkuşağı alabalıklarında, yağ asidi kompozisyonunun ve büyüme performansının önemli bir şekilde zenginleştiği bulunmuştur (p<0,05).Besleme denemesi II'de, %0 (kontrol yemi), %5 (S5) ve %10 (S10) oranında balık unu yerine Spirulina unu katılan 3 adet deneme yemi hazırlanmıştır. Spirulina içeren yemlerle beslenen gruplarda, kontrol grubuna göre büyüme performansı daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kontrol yemi ile beslenen balıklarda (1,01), %5 ve %10 Spirulina içeren yemlerle beslenen gruplar (sırasıyla 0,91 ve 0,97) ile karşılaştırıldığında daha düşük yem dönüşüm oranı elde edilmiştir. En iyi protein verimlilik oranı (PVO) S5 (2,45) grubunda belirlenirken, en düşük PVO ise kontrol grubunda (2,21) tespit edilmiştir. Hepato somatik indeks hariç biyolojik indeks parametreleri arasında önemli farklılık görülmemiştir (p>0,05). Balıkların kuru madde ve kül içeriği, deneme grupları arasında benzer bulunmuştur. Net protein sindirilebilirlik kat sayısı Spirulina ile beslenen grupta kontrol yemine göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlar, yemdeki Spirulina'nın alabalıkların büyüme, yem kullanımı ve yağ asidi kompozisyonunu iyileştirdiğini göstermiştir.Her iki besleme denemesinden elde edilen sonuçlara göre, ısıl işlem görmüş Ulva yerine ham Ulva'nın yeme katılmasının daha iyi olacağı, deneme yemlerine katılan %10 oranındaki ham Ulva ve %5 ve %10 oranındaki Spirulina unlarının balıklarda büyüme performansını arttırdığı, yem dönüşüm oranını ve balık et kalitesini olumlu etkilediği bulunmuştur.
dc.description.abstractThe present thesis was performed to determine the effects of the use of raw and autoclaved Ulva rigida and Spirulina platensis meals on the growth performance, nutrient utilization, whole-body composition and fatty acid profile of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792). Two different fish feding trials were carried out in this thesis as simultaneous. The trout (initial weight ~ 7.9 g) were were stocked into each fiberglass tank (150 l) 20 fish in triplicate and fed close to apparent satiation by hand three daily during 12 weeks. All the treatment diets contained 45% protein and 14%lipid.In the feeding trial I, an algae-free control diet (C) and 4 experimental diets, including varying levels of raw Ulva meal (5%=U5; 10%=U10) and autoclaved Ulva meal (5%=AU5; 10%=AU10) were formulated. Specific Growth Rate and final weight of U10 group were significantly higher than those of AU10 group (p<0.05). Fish fed U10 diet was lower feed conversion ratio when compared to the control group (p < 0,05), however, FCR of U10 group was similar the other treatments (p>0,05). Hepato somatic index of U10 group was lower than the other treatments. Viscera somatic index of autoclaved Ulva groups were higher than the control and raw Ulva groups. No significant differences in carcass moisture, lipid and ash were observed. Among the carcass protein in AU5 decreased significantly than the other groups (p<0,05). The apparent digestibility coefficients of protein were significantly higher in fish fed all Ulva groups relative to those fed the control diet. The level of n3:n6 ratio in the control group was lower than the algal groups. It was found that growth performance and fatty acid composition were significantly enhanced in juvenile rainbow trout fed the diet containing 10% raw Ulva meal diet compared with fish fed control diet.In the feeding trial II, three were prepared 0% (control diet), Spirulina meal at ratio 5% (S5) and 10% (S10) replace to fish meal. Growth performance of S5 and S10 groups were higher than the control group. In the fish fed with control diet was obtained lower feed conversion ratio (1.01) compare to fed 5% and 10% Spirulina meal (respectively 0.91 and 0.97). The best protein efficiency ratio (PER) were determined the S5 group (2.45) and the poorest PER in the control group (2.21). Parameters of biological indexes did not reveal any significant difference (p> 0,05), except hepato somatic index (HSI). Dry matter and ash of the fish were similar among treatments. The apparent digestibility coefficients of protein were significantly higher in fish fed Spirulina diets relative to those fed the control diet. The results show that dietary Spirulina improves growth, feed utilization and fatty acid composition of rainbow trout.According to both feeding trials results, it was found that dietary level of 10% of autoclaved Ulva and 5 ? 10% of Spirulina positively influenced growth performance, feed conversion ratio and flesh quality of juvenile rainbow trout.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleUlva rigida ve Spirulina platensis`in gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemlerinde kullanılabilirliğinin araştırılması
dc.title.alternativeThe investigations on evaulation of Ulva rigida ve Spirulina platensis in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) diets
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAquatic products
dc.identifier.yokid356013
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid259323
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess