Zeytin çeliklerinde trichoderma harzianum uygulamalarının kök gelişimi, fidan kalitesi ve karbonhidrat birikimi üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Şeker, Murat | |
dc.contributor.author | Taşci, Selcan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:02:29Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:02:29Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603941 | |
dc.description.abstract | Çalışma; Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu ve Simbiyotek A.Ş. işbirliği ile yürütülmüştür.Bu çalışmada, Gemlik zeytin çeşitlerinin çeliklerine Trichoderma harzianum (KUEN 1585) uygulamalarının kök gelişimi, fidan kalitesi ve karbonhidrat birikimi ile köklendirme ortamlarında gelişmesi muhtemel fungal ve bakteriyel etmenlere karşı olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulama yaklaşık 2800 adet zeytin çeliğine yapılmış olup, 5 farklı uygulama ve her uygulamada 10 adet olmak üzere, toplamda 300 adet bitki materyali seçilmiş, 15 gün aralıklarla kontrol edilmek üzere kullanılmıştır. Uygulama; köklenme öncesi toz/granül uygulama, köklenme sonrası toz uygulama (200g/20 L), köklenme sonrası granül (bandırma), köklenme sonrası granül (harca kar.) ve kontrol olmak üzere 5 farklı şekilde yapılmıştır.T. harzianum uygulamalarının Gemlik zeytin çeliklerinde kök sayılarının artışında, özellikle uygulamalar içerisinde köklenme sonrası zeytin çeliklerinin köklerinin T. harzianum izolatı içeren Granül SimDerma®'ya bandırılması uygulaması diğer uygulamalara göre daha etkili olduğu, uygulamada T. harzianum'un kök gelişimini hızlandırmasında, kök kalınlığının artmasında ve saçak köklerin fazlalaşarak toprağa daha iyi tutunmasını sağlamasında etkili olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | This study was carried out with the cooperation of Department of Horticulture of the Faculty of Agriculture of the University of Canakkale Onsekiz Mart, Olive Production Station of Edremit and Simbiyotek Co.During the study, the effects of Trichoderma harzianum (KUEN 1585) applications on the root growth, nursery plant quality, carbohydrates reserves and some fungal and bacterial diseases of Gemlik olive cuttings were determined. The applications were done in 2800 cuttings in total with five different applications of T. harzianum. The selected 300 cuttings were observed during the study and 10 cuttings were taken from each applications in 15 days intervals. The T. harzianum applications were as follows: powder application on basal section of cutting before rooting, powder application on basal section of cutting after rooting (200 g / 20 L), granule application on the rootlets of cuttings after rooting, granule mixing application in root growth media after rooting and control.According to the obtained results, T. harzianum applications were affected positively on the rooting performance of olive cuttings by increasing of root numbers per cuttings. The granule application on the rootlets of cuttings after rooting (Granule SimDerma®) were provided better results among Trichoderma applications. This application provided increasing of root growth, root width and lateral root density. So, granule T. harzianum application after rooting was proposed for better olive plantquality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Zeytin çeliklerinde trichoderma harzianum uygulamalarının kök gelişimi, fidan kalitesi ve karbonhidrat birikimi üzerine etkilerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of the effects of trichoderma harzianum applications on the root growth, nursery plant quality and carbohydrates reserves of olive cuttings | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rooting | |
dc.identifier.yokid | 364060 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 259592 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |