Show simple item record

dc.contributor.advisorSari, Musa
dc.contributor.authorMüşteri, Yasemin
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:26Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:26Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603916
dc.description.abstractPek çok endüstriyel ürünün yapısında bulunan benzoik asit bitkisel ve hayvansal dokularda doğal olarak bulunan aromatik bir hidrokarbondur. Benzoik asit kararlı bir yapıda olduğundan biyolojik yıkımı oldukça zordur. Bu nedenle benzoik asidin çeşitli çevrelerde birikimi toksik etki yaparak canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Diğer taraftan Pseudomonas aeruginosa gibi bazı mikroorganizmalar benzoik asidi etkili olarak parçalayabilir.Bu çalışmada, 0.002 M benzoik asit ve belirli nutrientleri içeren stok çözeltiden iki sıvı besiyeri (100 ml) hazırlanmıştır. Bunlardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Her iki besiyerine de stok bakteri solusyonundan 3 ml eklenerek inokülasyon yapılmıştır ve 72 saat boyunca inkübasyona bırakılmıştır. Her deneyde deney grubuna çeşitli kofaktörler eklenerek eklenen kofaktörlerin benzoik asidin biyolojik yıkımı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca Pseudomonas aeruginosa tarafından benzoik asidin yıkımının optimum koşullarını belirlemek için 5 farklı pH'da (pH 5, pH 6, pH 7, pH 8, pH 9) ve 2 farklı sıcaklıkta (30 ?C, 37 ?C) çalışılmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarına göre kültür ortamına NADH, Fe+++ ve Mg++ birlikte eklendiği zaman deney grubunda pH 7'de ve 37 ?C'de benzoik asidin yıkımının en yüksek oranda arttığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları değerlendirilerek benzoik asit tarafından kirletilmiş çevrelerden benzoik asit etkili olarak elemine edilebilir.
dc.description.abstractBenzoic acid which is an aromatic hydrocarbon found in structure of many industrial products as well as exists in plant and animal tissues naturally. Benzoic acid comprise a chemically stable structure therefore makes its biological degradation very hard. That is why, acumulation of benzoic acid in the various environments threats living organisms by toxicating them. On the other hand, some microorganisms like Pseudomonas aeruginosa capable to degrade benzoic acid efficiently.In this study, two liquid media (100 ml) were prepared by using stock solution including 0.002 M benzoic acid and certain nutrients. One of the media was defined as experimental group and the other defined as a control group. Both media were inoculated by adding 3 ml of bacterial stock solution and incubated throughout 72 hours. In each experiment, various cofactors were added to experimental group and their effects on biological degradation of benzoic acid were investigated. In further studies experiments were performed at 5 different pH?s (pH 5, pH 6, pH 7, pH 8, pH 9) and 2 different temperatures (30 ?C, 37 ?C) to determine optimum conditions for degradation of benzoic acid by Pseudomonas aeruginosa.According to results of this study when NADH, Fe+++ and Mg++ were added together in cultured media, it is observed that degradation of benzoic acid increased at greatest rate at pH 7 and 37?C in experimental group. By evaluating results of this study, benzoic acid can be efficiently eliminated from the environments that were polluted by benzoic acid.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBenzoik asidin Pseudomonas aeruginosa tarafından biyolojik yıkımının optimizasyonu
dc.title.alternativeOptimization of biological degradation of benzoic acid by Pseudomonas aeruginosa
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEnvironmental pollutants
dc.subject.ytmBenzoic acid
dc.subject.ytmPseudomonas aeruginosa
dc.subject.ytmAromatic hydrocarbons
dc.identifier.yokid313794
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid179898
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess