Show simple item record

dc.contributor.advisorCaner, Cengiz
dc.contributor.authorKartal, Serkan
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:14Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:14Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603818
dc.description.abstractÇilek yüksek solunum oranına sahip bir meyvedir. Yüksek solunum oranı nedeniyle kısa sürede kalite kayıpları meydana gelmekte ve pazar değerini yitirmektedir. Bu sorunu önlemek için taze çileklerin ambalajlanmasında yeni yöntemler kullanılması gerekmektedir. Taze çileklerin kalite kriterlerini daha uzun süre korumak için mikroperfore filmler ile oksijen tutucuların kombinasyonu bir çözüm olabilir.Bu çalışmada farklı ambalaj filmleri (a) Kontrol BOPP, b) BOPP+O2 tutucu, c) 90 µm mikroperfore film 9 delikli, d) 90 µm mikroperfore film 9 delikli + O2 tutucu, e) 90 µm mikroperfore film 7 delikli, f) 90 µm mikroperfore film 7 delikli + O2 tutucu) kullanarak çileğin raf ömrüne etkisi incelenmiştir. Taze çilekler polivinil klorür/polietilen tepsilere 180 gram konularak ağızları tabak kaynak makinesinde kapatılmış ve 4 0C'de depolanarak periyodik olarak analizleri yapılmıştır. Farklı ambalaj filmleri kullanılarak çileklerde depolama süresinde meydana gelen değişimler pH, iletkenlik, gaz değişimleri (O2 ve CO2), renk (L ve a), briks, TPA ve FT-NIR analizleri ile incelenmiştir.Depolama süresince pH ve iletkenlik değerinde beklenildiği gibi artış meydana gelmiştir. Çileklerde depolama boyunca briks değerleri 9,72'den 7,25 ile 8,18 değerleri arasına kadar azalma göstermiştir. Depolama sonunda tepe boşluğundaki O2 değişimi %20'lerden %0-5 seviyelerine düşmüştür. CO2 oranı ise % 0,03 konsantrasyonundan % 10-40 seviyelerine çıkmıştır. Çileklerde önemli kalite kriterlerinden olan renk değerleri (L ve a değeri) azalma göstermiştir. Çileklerde depolama süresi sonunda mikroperfore uygulamalarında sertliğin korunduğu görülmüştür.Mikroperfore ve oksijen tutucuların kombinasyonu ile çileklerin raf ömürlerinin uzatılabileceği görülmüştür. Hasat sonrası çileklerde mikroperfore, oksijen tutucular ve denge modifiye atmosferin (EMAP) ticari olarak uygulanabilirliğini de gösterilmiştir.Anahtar sözcükler: Mikroperfore film, çilek, aktif ambalajlama, raf ömrü.
dc.description.abstractStrawberry is a fruit that has high respiration rate. Strawberry is a highly perishable fruit due to its high respiration rate, market value decreases in a short time. To prevent this problem, new packaging methods, such as combination of microperforead films with oxygen absorbers, can be a solution.In this study we have used different packaging films (a) Control BOPP, b) BOPP+O2 absorbent, c) 90µm-BOPP microperforated films 9 perforated, d) 90µm-BOPP microperforated films 9 perforated + O2 absorbent, e) 90µm-BOPP microperforated films 7 perforated, f) 90µm-BOPP microperforated films 7 perforated + O2 absorbent) to investigate the affect on the strawberries shelf life. The polyvinil chloride-polyethylene (PVC/PE) trays were filled with 180 g fresh strawberries and they were heat-sealed with microperforated lid films and stored at 4 0C and analysed periodically.When differrent packaging films were used there were changes on the strawberry shelf life. We investigated these changes by pH, conductivity, gas changes (O2 and CO2), colour (L and a), brix, TPA and FT-NIR analyses.During the storage, pH and conductivity values increased as expected. Strawberry brix evolved from the initial 9.7 value and reduced to a range of 7.26 to 8.18 at the end of the storage. O2 rate in the head space reduced from % 20 to %0-5. CO2 rate increased from %0.03 to % 10-40. L and a values which are important ciriteria for strawberries, have reduced. With microperforated film aplications, fruit hardness have not changed.With the combination of the microperforate and oxygen absorbent we saw that strawberry shelf life can be increased. Microperforations at postharvest strawberries demonstrated that oxygen absorbents and EMAP could be used commercially.Keywords: Microperforated films, strawberry, active packaging, shelf life.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇileğin raf ömrünün mikroperfore filmler ve oksijen tutucular kullanılarak denge modifiye atmosfer ile arttırılması
dc.title.alternativeExtending the shelf life of fresh strawberries using microperfore films and oxygen scavengers with equilibrium modified atmosphere packaging
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmStrawberry
dc.subject.ytmShelf life
dc.identifier.yokid381037
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid274927
dc.description.pages115
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess