Show simple item record

dc.contributor.advisorİmren Koç, Dilek
dc.contributor.authorAydoğdu, Burcu
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:14Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:14Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603817
dc.description.abstractBu çalısmada, kitosana dayalı polielektrolit kompleksler sentezlendi ve karakterizasyonu yapıldı.Polielektrolitler sentezlenirken farklı oranlarda farklı polimerler kullanıldı vepolielektrolit komplekslerin biyouyumluluğu artırıldı. Polielektrolit kompleksler mide sıvısıtaklit edilerek pH:1,0 ve pH:7,4 bağırsak sıvısı taklit edilerek oda sıcaklığında sismelerinebakıldı. FTIR analizi yapılarak yapısal karakterizasyonu yapıldı. Termal davranısları TGAile arastırldı.Kitosan, yengeç, karides, ıstakoz gibi eklembacaklıların kabuklarında, bazı bakteri vemantarların hücre duvarlarında bulunan ve dogada selülozdan sonra en yaygın olarakbulunan polimer olan kitinin (ß-(1-4)-poli-Nasetil-D-glukozamin) deasetilasyonu ile eldeedilen bir polimerdir. Kitosan katyonik bir kopolimerdir.Polielektrolit kompleksler genellikle ilginç sisme özellikleri gösteren biyouyumlu ağyapılardır. Polielektrolit kompleksleri iki zıt yüklü polielektrotun sulu ortamda reaksiyonagirmesiyle olusur. Polielektrolit komplekslerin hazırlanısı kitosan gibi bir polikatyon dısında sadece polianyonik polimere ihtiyaç duyar.Anahtar Sözcükler: Polielektrolit; Polielektrolit kompleks; Kitosan; pH-duyarlı.
dc.description.abstractThis study, Polyelectrolyte complexations of a chitosan carried out synthesis andcharacterization.Different polymer and different rate used while Synthesis of polyelectrolytecomplexations were carried out and polyelectrolyte complexations increased thebiocompatibility. The polyelectrolyte complexations were immersed in the swelling media(pH 1.0) as simulating gastric fluid and phosphate buffer of pH 7.4 as simulating intestinalfluid at room temperature FTIR analysis made to produce the structural characterization.Thermal behaviour was investigated by TGA.Chitosan is a polymer obtained from deacetylation of chitin (ß-(1-4)-poly-N-acetyl-Dglucosamin)which is widely distributed in nature as the principal component of exoskeletonsof crustaceans such as crabs, shrimps, lobsters and as well as of cell walls of some bacteriaand fungi. Chitosan is a cationic copolymer.Polyelectrolyte complexations are generally biocompatible networks exhibitinginteresting swelling characteristics. Polyelectrolyte complexations are formed by reactingtwo oppositely charged polyelectrolytes in an aqueous solution. The preparation of aPolyelectrolyte complexation requires, besides chitosan, only a polyanionic polymer.Key words; Polyelectrolyte; Polyelectrolyte complexation; Chitosan; pH-sensitive.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleKitosana dayalı polielektrolit kompleks jellerin sentezi ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeSynthesis and characterization of polyelectrolyte complexes gels of chitosan
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid343147
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid245921
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess