dc.contributor.advisor | Tunçer, Sezginer | |
dc.contributor.author | Alkiliç, Begüm | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:02:08Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:02:08Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603772 | |
dc.description.abstract | Zeytin karasuyu içerdiği askıda katı madde, yağ, gres ve organik madde yükünden dolayı yüksek derecede toksik özelliğe sahiptir, bundan dolayı Akdeniz ülkelerinde dikkat çeken sorunlar arasında bulunmaktadır.Bu çalışmada, Çanakkale iline bağlı Küçükkuyu sınırları içerisinde yer alan bazı zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan ve denize arıtılmadan bırakılan karasuyun etkileri araştırılmıştır. Doğrudan boşaltılan karasuyun bölgede yaşayan flora ve fauna bireyleri üzerindeki oluşturabileceği etkiler farklı derinlik ve istasyonlardan yerinde araştırılmıştır. Yapılan arazi örneklemeleri sırasında littoral türlerin dağılımı ve istasyonlardan alınan su örneklerinde ise bazı fiziko-kimyasal parametrelerin (sıcaklık, pH, tuzluluk, çözünmüş oksijen, KOİ, BOİ, askıda katı madde, toplam azot) analizleri gerçekleştirilmiştir.Buna ek olarak, farklı konsantrasyonlardaki karasuyun M. galloprovincialis, M. turbinata ve P. caerulea üzerindeki akut toksik etkileri zamana (24, 48, 72 ve 96 saat) bağlı olarak araştırılmıştır. Laboratuar denemeleri sonucunda elde edilen bulgulara göre LC50 değerleri M. galloprovincialis ve M. turbinata için 0,13 mg/L, P. caerulea için 0,15 mg/L olarak hesaplanmıştır. | |
dc.description.abstract | Olive oil mill waste water (OOMW) is a highly toxic by product due to its oil, grease and suspended solid composition and therefore, remediation effects draw major attention in the Mediterranean countries.In the present study, the effects of OOMW discharge from olive refineries in Küçükkuyu, Çanakkale has been investigated. For this purpose, the distribution of littoral species representing local flora and fauna were characterized and water quality parameters (temperature, salinity, pH, dissolved oxygen, COD, BOD, TSS, TN) were determined seasonaly from predetermand stations selected at various depths.In addition, temporal (24, 48, 72 and 96 h) acute toxic effects of OOMW at the different concentration on M. galloprovincialis, M. turbinata and P. caerulea have been investigated in the laboratuary. According to the results of the laboratory assays, while the mean LC50 values for M. galloprovincialis and M. turbinata were found to be 0,13 mg/L, the LC50 values for P. caerulea was 0,15 mg/L. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Zeytin karasuyunun Küçükkuyu kıyılarındaki (Çanakkale) etkileri ve Akdeniz midyesi (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819), deniz salyangozu (Monodonta turbinata, Born, 1780) ve japon şemsiyesi (Patella caerulea, Linne, 1758) üzerindeki toksik etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | The effects of OOMW on coastal Kucukkuyu (Çanakkale) and investigation of the effects of their toxicity on the Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819), the sea snail (Monodonta turbinata, Born, 1780) and limpet (Patella caerulea, Linne, 1758) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Olive waste water | |
dc.identifier.yokid | 361427 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 258906 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |