Show simple item record

dc.contributor.advisorKaynaş, Kenan
dc.contributor.authorYalav, Fatih
dc.date.accessioned2021-05-07T09:02:07Z
dc.date.available2021-05-07T09:02:07Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603760
dc.description.abstractBu çalışmada üstün kalite ve tat özelliklerine sahip, Dünya'da ve Ülkemizde geniş pazarlanabilme potansiyeline sahip ?Red Globe? sofralık üzüm çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların depolama sürecinde kaliteye olan etkileri incelenmiştir.Bu kapsamda; hasat edilen üzümlerde depolama öncesi 2,5 ve 5 dakika süreyle ultraviole ışın (UV-C 254nm) uygulamasına, %0,05 ve %0,1 dozlarında Menthol ve %0,05 ve %0,1 Thymol uygulamaları ile ticari üzüm depolamada sıklıkla kullanılan 7,5g/5kg sodyum metabisülfit içerikli çift salınımlı ped uygulaması yapılmıştır. Söz konusu uygulamalara tabi tutulan üzümler 0°C ? 1°C sıcaklık ve %85 ? %90 oransal nem koşullarında sırasıyla 45 ve 90 gün süreyle depolanarak 18°C-20°C koşullarda 3 gün süreyle raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Uygulamaların meyvelerin depolanma kalitesine etkilerini saptamak amacıyla, hasattan ve her depolama süresi ile raf ömrü sonunda bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Bu özellikler; suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, pH değeri, meyve zemin rengi, toplam fenolik bileşik içeriği, çürüme bozulma oranı ve sap kararması oranıdır. Bunun yanında; meyve tat özellikleri de incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre depolama süresi arttıkça meyve kalitesinde kayıplar meydana gelmiştir. Bunun yanında depolama süresince meyve kalite özelliklerinin korunumu açısından en başarılı uygulamalar 90 günlük depolama periyodu sonunda sırasıyla Sodyum metabisülfit uygulaması, %0,1 dozunda Menthol uygulaması ve 5 dakika süreyle UV-C uygulaması olmuştur. Diğer hasat sonrası uygulamalarda ise kalite korunamamış ve meyve tat özelliklerinde bozulma meydana gelmiştir.
dc.description.abstractIn this research the effects of different postharvest treatments on quality of ?Red Globe? table grape variety which has superior taste and quality properties and great marketing potential during storage were carried out. In this context ultraviolet light (UV-C) for 2.5 and 5 minutes, menthol and thymol with 0.05% and 0.1% application doses and sodium metabisulphide based pads that frequently used in commercial grape storage were treated on harvested berries. In addition fruits without any treatment were evaluated as control. Treated grapes were stored at 0°C- 1°C temperature and 85%- 90% relative humidity conditions for 45 and 90 days respectively. Fruits were kept at 18°C-20°C conditions for 3 days after each storage period as shelf life. Some quality parameters were assessed after harvest and each storage period. These parameters were soluble solids concentration, titratable acidity, pH value, flesh color, total phenolic compounds, the rate of decay and the rate of stem browning. According to the results fruit quality was reduced by prolonging the storage period. Furthermore, the most successful treatments were end of 90 days, sodium methabisulphide, menthol with %0,1 application dose and UV-C treatment for 5 minutes as keeping the quality during storage. The quality couldn?t be kept by the other treatments moreover spoilage was occurred on fruit taste properties.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.title?Red globe? sofralık üzüm çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların kaliteye olan etkileri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on the effects of different postharvest applications on quality of ?red globe? table grape variety
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmStorage conditions
dc.subject.ytmStorage period
dc.subject.ytmPostharvest
dc.subject.ytmEssential oils
dc.subject.ytmGrape
dc.identifier.yokid393193
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid276993
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess