Show simple item record

dc.contributor.advisorBüyükateş, Yeşim
dc.contributor.authorYentür, Ragip Ertuğ
dc.date.accessioned2021-05-07T09:01:49Z
dc.date.available2021-05-07T09:01:49Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603583
dc.description.abstractBu çalışma Ekim 2008- Ağustos 2009 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nın karşılıklı kıyılarında istasyon olarak seçilen Güzelyalı ve Abide mevkilerinde aylık olarak gerçekleşmiştir. Çalışmada doğal bir çevresel sorun olan müsilaj oluşumunun zooplankton grupları üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu etkiyi araştırmak için sıcaklık, tuzluluk, çözünmüş oksijen (Ç.O) , askıda katı madde (AKM) ve besin tuzları (PO4-P, TP, Si) gibi fiziko-kimyasal su kalitesi parametreleri ve klorofil-a, zooplankton gibi biyolojik parametreler kullanılmıştır. Ayrıca müsilaj oluşumunun nedenini belirlemek amacıyla atmosferik verilerden de yararlanılmıştır. Örnekleme istasyonlarından Güzelyalı'da sıcaklık; 25,10- 10,40°C, tuzluluk; ?35,80-30,80, Ç.O; 10,40-7,40 mg L-1, AKM; 11,30-18,00 mg L-1, PO4-P; 3,987-0,025 µm, TP; 7,677-1,171 µm, Si; 11,630-2,250 µm; Abide'de ise, sıcaklık; 24,70-10,10°C, tuzluluk; ?32,46-29,00, Ç.O; 9,60-7,75 mg L-1, AKM; 90,00- 6,00 mg L-1, PO4-P; 1,932-0,025 µm, TP; 10,253- 0,874 µm, Si; 10,580-1,750 µm değerleri arasında değişim göstermiştir. Zooplankton grupları incelendiğinde Kopepod, Kladoser, Appendicularia, Chaetognatha, Gastrapoda, Bivalvia, Polychaeta, Echinodermata, Siphonophora, Harpacticoida, Nematod, Anthomedusa, Scyphoza ve Poecilostomatoida grupları tespit edilmiştir. Türlerin istasyonlara göre dağılımına bakıldığında Güzelyalı'da 15 tür, Abide'de 16 tür tespit edilmiştir. Genel olarak ani değişen ortam koşullarında oluştuğu düşünülen müsilaj örnekleme döneminde yüzey tabakada rastlanmamıştır. Ancak müsilaj oluşumu çeşitli derinliklerde tespit edilmiştir ve zooplankton gruplarını olumsuz yönde etkilemiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted at two station selected in Güzelyalı and Abide in the shoreline of Dardanelles Strait. Monthly samplings were performed between October 2008 and August 2009. In this study, the effects of mucilage which is an environmental problem, on the groups of zooplankton, was investigated. To investigate this effect, physico-chemical water quality parameters such as temperature, salinity, dissolved oxygen (DO), suspended solids and nutrients as well as biological parameters such as chlorophyll-a and zooplankton dynamics were used. Additionally, to determine the reason of mucilage, atmospheric data were collected. Temperature, salinity, DO, suspended solids, PO4-P, TP, Si various in Güzelyalı station between 25,10- 10,40°C, ? 35,80-30,80, 10,40-7,40 mg L-1 , 113,00-18 mg L-1 , 3,987-0,025 µm, 7,677-1,171 µm, 11,630-2,250 µm, while these values changed in Abide station between 24,70-10,10°C, ? 32,46-29,00, 9,60-7,75 mg L-1 , 90,00- 6 mg L-1 , 1,932-0,025 µm, 10,253- 0,874 µm, 10,580-1,750 µm, respectively. The zooplankton groups identified in this study were as follows; Copepoda, Cladocera, Appendicularia, Chaetognatha, Gastrapoda, Bivalvia, Polychaeta, Echinodermata, Siphonophora, Harpacticoida, Nematoda, Anthomedusa, Scyphoza and Poecilostomatoida. According to the distribution of the zooplankton species; 15 species in Güzelyalı and 16 species in Abide were determined. Generally, mucilage which has been the reason of sudden changes in climatic conditions, hasn?t been observed on the surface during the study period. Where as, musilage was observed in various depths affecting the zooplankton groups negatively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleÇanakkale Boğazı`ndaki müsilaj oluşumunun zooplankton grupları üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of mucilage on zooplankton groups at Dardanelles strait
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid410113
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid292629
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess