Show simple item record

dc.contributor.advisorBaytekin, Harun
dc.contributor.authorGenç, Semra
dc.date.accessioned2021-05-07T09:01:41Z
dc.date.available2021-05-07T09:01:41Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603491
dc.description.abstractAraştırmada farklı yem bitkilerinin yetiştirilmesiyle teşkil edilmiş yapay mera tesisleri ile doğal mera alanı birbirine eklenerek yıl boyu yeşil yem zinciri oluşturulmuş ve bu yem zinciri üzerinde farklı otlatma sistemlerinin etkinliği karşılaştırılmıştır. Bitki ve hayvan materyali üzerinde yürütülen araştırmada otlatma sistemlerinin bitkisel özellikler üzerine etkisi ile keçilerin farklı mera tiplerindeki verim özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknolojik ve Tarımsal Araştırma-Uygulama Merkezinde 2009-2010 yıllarında yürütülmüştür. Yıl içerisinde dört dönem (bahar merası, doğal mera, yaz merası, güz-bahar merası) halinde gerçekleştirilen otlatma çalışmasında yapay mera tesislerinde bitki materyali olarak tritikale ve sorgum x sudanotu melezi, hayvan materyali olarak ise Türk Saanen genotipi kullanılmıştır.Bahar merasında yenen ot miktarı ve yeşil ot verimi bakımından en yüksek değerler münavebeli otlatma sisteminden alınmıştır (P?0,05). Aynı zamanda, keçi başına en yüksek süt verimi (1,95 l/gün) de tüketilen ot miktarıyla paralel olarak münavebeli otlatma sisteminden elde edilmiştir (P>0,05).Çalılı merada uygulanan gençleştirme budaması çalı vejetasyonunu oluşturan türlerin bitki besin içeriği üzerinde olumlu etkiler yaratmıştır. İki çalışma yılında da bütün budanan çalı türlerinde protein içeriğinin doğal parsele göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Vejetasyondaki türlerin NDF, ADF, ADL ve tanen içeriklerine ilişkin sonuçlar doğal parsele ilişkin yapısal bileşiklerin oranının budanan parselden belirgin olarak daha yüksek olduğunu göstermiştir (P?0,05). Doğal merada ek yemleme yapılan keçilerde süt verimleri her iki parselde de düşüş göstermiştir.Yaz otlatmasının gerçekleştirildiği sorgum x sudanotu yapay merasında münavebeli ve sıralı otlatma sistemlerinde yeşil ot verimi ve yenen ot miktarı serbest otlatma sistemine göre önemli düzeyde yüksek sonuçlar vermiştir (P?0,05). Laktasyonun düşme eğiliminde olduğu yaz döneminde özellikle münavebeli otlatma sisteminde süt veriminin belirli bir seviyeyi koruması ve otlatmanın dört ay süreyle devam etmesi dikkat çekmiştir.Güz-bahar merasında güz döneminde tritikale önemli bir yeşil yem kaynağı olmuştur. Güz otlatmasının uygulandığı mera tesisinde gelecek bahar dönemi otlatmasının uygulanması otlatmanın sürdürülebilirliğini kısıtlamıştır. Merada bitki örtüsü kendini yeterince yenileyememiştir.
dc.description.abstractIn the study, forage were established with growing different forage crops annually and naturally range throught the year and efficiency of diffirent grazing systems on these were compared. The objectives of this study conducted on both animal and plant materials were to determine the effects of grazing systems on plant characteristics and yield and yield components of goat grazed on diffirent ranges. The study was carried out Tecnological and Agricultural Research Center of Çanakkale Onsekiz Mart University during 2009-2010. In grazing study, carried out four periods per year, triticale and sorghum-sudangrass hybrid were used as plant material for establishment of annual ranges. For grazing Turkish Saanen genotype was used as animal material.In spring grazings, the highest amont of grazed forage and gren herbage yield were obtained from three rotational grazing system for triticale ranges (P?0,05). Similarly the highest milk yield per goat was obtained from three rotational grazing system (P?0,05).Refreshment pruning in shrub ranges had a positive effect on species in shrub vegetation. In both experimental year of shrup species in the natural forage, pruned plots had a higher protein content comparing to natural plots. NDF, ADF, ADL and tanin contents in the natural range were higher than those in pruned plots (P?0,05). In the natural range the goats aditionally fed decreased milk yield in both plots.Sorghum-sudangrass hybrid annual range grazed during summer period. Green herbage yield and amounth of grazed herbage in the rotational systems produced higher results compared to free grazing system (P?0,05). The milk yield didn?t decrease in three rotational grazing system although it was end of the lactation period. Sorghum-sudangrass hybrid annual range provided gren herbage for four mounths.Triticale is and important fodder resourch. In autumn- spring range during fall season. In the range in wich autumn grazing was applied, grazing in the following spring in hibited suistainability of the range. It was observed that range vegetation was not able to regeneraited.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKeçi yetiştiriciliğinde doğal ve yapay meralardan yararlanma etkinliğinin arttırılması üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeResearches on increasing efficiency of natural and annual ranges in goat husbandary
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid419473
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309595
dc.description.pages133
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess