Show simple item record

dc.contributor.advisorMeriçli Yapıcı, Binnur
dc.contributor.authorUlaş, Gülçin
dc.date.accessioned2021-05-07T09:01:37Z
dc.date.available2021-05-07T09:01:37Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603439
dc.description.abstractBu araştırmada, deri endüstrisinde ticari olarak kullanılan sekiz farklı bitkisel tabaklama maddesinin, deri yaş işlem basamaklarından izole edilen bakteri ve fungus izolatlarına karşı antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tabaklama maddelerinin antimikrobiyal aktivitesini tespit etmek amacıyla iki farklı konsantrasyonda (%1 ve %5) çalışılmış ve elde edilen sonuçlar mukayese edilmiştir. Tabaklama maddelerinin sulu ekstraktlarının izole edilen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivitesi, disk difüzyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda bitkisel tabaklama maddelerinin test edilen mikroorganizmalar üzerine olan etkilerinin değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. NaCl içermeyen, %5 NaCl ve %10 NaCl içeren besiyerinde gelişim gösteren bakteri izolatlarına karşı sırasıyla; tabaklama maddesi IV (kebrako ekstraktı), tabaklama maddesi VII (sülfite valonia ekstraktı) ve tabaklama maddesi II'nin (mimoza ekstraktı) daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. NaCl içermeyen ve %5 NaCl içeren besiyerinde gelişim gösteren fungus izolatlarına karşı tabaklama maddeleri etkili olmazken, %10 NaCl içeren besiyerinde gelişim gösterenlere karşı ise tabaklama maddesi I (kestane ekstraktı) ve II'nin (mimoza ekstraktı) daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak kullanılan ekstraktların tamamının, funguslardan daha çok bakteri izolatlarına karşı etkili olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, we aimed to determine the antimicrobial activity of eight different vegetable tanning extracts commercially used in leather industry, against bacterial and fungal isolates isolated from tannery processes. In order to determine the antimicrobial activity of the tanning extracts, two different concentrations were used (1% and 5%) and the results were compared each other. The antimicrobial activity of the aqueous extracts of the tanning extracts against microorganisms was identified by using the disc diffusion method. The effects of the vegetable tanning extracts on the test microorganisms showed variability. It was observed that tanning extract IV (quebracho extract), tanning extract VII (sulphited valonea extract) and tanning extract II (mimosa extract) were more effective against growing bacteria isolates in NaCl free, 5% NaCl and 10% NaCl mediums, respectively. Tanning extract I (chestnut extract) and II (mimosa extract) were found to be more effective on the growing fungi isolates in 10% NaCl medium while all tanning extracts had no effect on the growing isolates of fungi in NaCl free and 5% NaCl mediums. As a result, it was shown that all of the extracts used in the study were more effective against bacteria rather than fungi, which mean these antibacterial agents.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleDeri sektöründe kullanılan bazı ticari bitkisel tabaklama maddelerinin antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antimicrobial properties of some commercial vegetable tanning extracts used in leather industry
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmLeather industry
dc.subject.ytmAntimicrobial activity
dc.identifier.yokid423495
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309592
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess