dc.contributor.advisor | Gökkuş, Ahmet | |
dc.contributor.author | Alatürk, Firat | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:01:36Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:01:36Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603433 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma meralarda gübrelerin verim ve otun kimyasal bileşime etkisini belirlemek amacıyla Mart 2010 ? Ocak 2011 tarihleri arasında Çanakkale ili Biga ilçesi Gerlengeç köyünde yürütülmüştür. Araştırma bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Gübreler (kontrol, 5 kg 4M, 10 kg 4M, 5 kg kompoze ve 10 kg kompoze) parsellere şerit usulü dağıtılmıştır. Meradan aylık olarak her parselden dörder adet 0,5 m2'lik çerçeveler biçilmek suretiyle bitki örnekleri alınmıştır.Gübreleme ile meranın yeşil ve kuru ot verimi artmıştır. Gübrelenmeyen parsellerin ortalama yeşil ve kuru ot verimleri 1817,0 ve 458,0 kg/da olurken, gübrelenen parsellerde bu verimler 2475,0?2582,5 ve 592,0?818,2 kg/da olarak belirlenmiştir. En yüksek ot verimlerine 10?20 Mayıs tarihlerinde ulaşılmıştır. Gübrelemeye bağlı olarak botanik kompozisyonda düzenli bir değişim olmamıştır. Meranın otlatma kapasitesi gübrelenen parsellerde 7,89?10,91 HOA, kontrolde 6,11 HOA olmuştur. En yüksek otlatma kapasitesi 20?30 Mayıs tarihinde belirlenmiştir. Gübrelenen parsellerde ortalama bitki boyu 110,6?127,0 cm, kontrolde 107,4 cm olarak ölçülmüştür. Mera genelde 30 Mayısta en yüksek boya ulaşmıştır. Meranın kalite derecesi gübreleme ile yükselmiş, ancak bütün parseller ?orta ? durum sınıfında yer almıştır. Gübreleme ile otun kuru madde oranı ve Ca miktarı azalmış, sindirilebilirlik artmıştır. Bitki gelişmesine bağlı olarak otun kuru madde, NDF, ADF ve ADL oranı artarken, ham protein oranı, mineral element miktarı ve sindirilebilirlik azalmıştır. Sonuç olarak, en yüksek ve kaliteli ot üretimi için meraya 5 kg/da azot olacak şekilde 4M ya da kompoze gübre (20.20.0) verilmeli ve mera 20 Nisan?1 Kasım arasında hektara 1?1,5 HB olacak şekilde otlatmalıdır.Anahtar sözcükler: Ot verimi, botanik kompozisyon, kimyasal bileşim, otlatma kapasitesi, otlatma mevsimi. | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the effects of fertilizers on pasture hay yield and chemical composition between the dates March 2010 and January 2011 in Gerlengeç village of Biga town of Çanakkale. Experiments were designed in split block design with four replications. Fertilizers (control, 5 kg 4M, 10 kg 4M, 5 kg composite and 10 kg composite) were distributed over plots in strip fashion. Monthly plant samples were taken from each plot by cutting inside 0,5 m2 frames.Soilage and hay yield of pasture increased with fertilization. While the average soilage and hay yield of unfertilized plots were 1817,0 and 458,0 kg/da, yield values of fertilized plots were 2475,0-2582,5 and 592,0-818,2 kg/da, respectively. The highest yield was observed on May 10-20. A regular change was not observed in botanical composition of the pasture with fertilization. Grazing capacity of the pasture was 7,89-10,91 HOA in fertilized plots and 6,11 HOA in control plot. The highest grazing capacity was observed on May 20-30. Average plant height were between 110,6-127,0 cm in fertilized plots and 107,4 cm in control treatment. The pasture had commonly the biggest plant height on May 30. Quality level of the pasture increased with fertilization but all plots were classified in ?fair? class. Dry matter ratio and Ca content of hay decreased and digestibility increased with fertilization. With regard to plant growth, while dry matter, NDF, ADF and ADL ratios were increasing, a decrease was observed in crude protein ratio, mineral content and digestibility. Results revealed that 4M or composite (20.20.0) fertilization at 5 kg/da nitrogen rate should be applied for the highest yield and quality and pasture should be grazed between April 20 and November 1 and implemented as 1-1,5 HB per hectare.Key Words: Hay yield, botanical composition, chemical composition, grazing capacity, grazing season. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Gübrelemenin Çanakkale ili meralarında verim ve otun kimyasal bileşimine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of fertilization on yield and chemical composition of hay in pastures of Çanakkale province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Pasture Law | |
dc.identifier.yokid | 423192 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 309589 | |
dc.description.pages | 132 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |