Show simple item record

dc.contributor.advisorDülger, Başaran
dc.contributor.authorGenç, Gizem
dc.date.accessioned2021-05-07T09:01:35Z
dc.date.available2021-05-07T09:01:35Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603418
dc.description.abstractBu çalışmada, insanlarda akut gastroenterit başta olmak üzere lokal veya sistemik enfeksiyonlar oluşturabilen hareketli Aeromonas türlerinin Ezine peynirlerinde bulunma oranı araştırılmıştır.Çanakkale (Türkiye) ilinde mandıralardan, halk pazarlarından ve marketlerde tüketime sunulan farklı satış noktalarından alınan 100 adet Ezine peynirleri % 2 oranında hareketli Aeromonas bakterisi izole edilmiştir. Bu bakteriler ise A. caviae olarak identifiye edilmiştir.Çanakkale'de tüketime sunulan Ezine peynirlerinin hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu ve potansiyel patojen tür olan A. caviae'nin identifiye edildiği saptanmıştır. Bu nedenle potansiyel halk sağlığı tehlikelerinin önlenmesi için üretimde gerekli hijyenik tedbirlerin alınması gerekmektedir.Çanakkale (Türkiye) ilinde mandıralardan, halk pazarlarından ve marketlerden tüketime sunulan 100 adet Ezine peyniri numunesi hareketli Aeromonas varlığı için incelendi.Anahtar Sözcükler : Ezine peyniri, hareketli Aeromonas, Aeromonas caviae.
dc.description.abstractIn this study, Aeromonads prevalence in Ezine cheeses which could cause especially acute gastroenterit, local or systemic infections were researched.100 samples of Ezine cheese which were offered to comsumption in different points of sale of Canakkale (Türkiye) were investigated for the presence of motile Aeromonas.As a result of microbiological analysis, 2 % motile Aeromonas species were isolated. These were identified as Aeromonas caviae.It was determined that Ezine cheese curasumpted in Canakkale were contaminated with motile Aeromonas species and also, A. caviae as potantial pathogen was frequently identified species. Thus, it was suggested that necessary hygienic precautions must be taken in process to present potantial risk for public health that caused by motile Aeromonas spp.Keywords : Ezine cheeses, motile Aeromonas, Aeromonas caviae.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleÇanakkale`de (Türkiye) tüketilen bazı Ezine peynirlerindeki hareketli Aeromonas türlerinin izolasyonu ve identifikasyonu
dc.title.alternativeIsolation and identification of motile aeromonas species in Ezine cheeses consumed in Canakkale (Turkey)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAeromonas
dc.subject.ytmÇanakkale
dc.identifier.yokid424136
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309563
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess