Çanakkale`de (Türkiye) tüketilen bazı Ezine peynirlerindeki hareketli Aeromonas türlerinin izolasyonu ve identifikasyonu
dc.contributor.advisor | Dülger, Başaran | |
dc.contributor.author | Genç, Gizem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:01:35Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:01:35Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/603418 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, insanlarda akut gastroenterit başta olmak üzere lokal veya sistemik enfeksiyonlar oluşturabilen hareketli Aeromonas türlerinin Ezine peynirlerinde bulunma oranı araştırılmıştır.Çanakkale (Türkiye) ilinde mandıralardan, halk pazarlarından ve marketlerde tüketime sunulan farklı satış noktalarından alınan 100 adet Ezine peynirleri % 2 oranında hareketli Aeromonas bakterisi izole edilmiştir. Bu bakteriler ise A. caviae olarak identifiye edilmiştir.Çanakkale'de tüketime sunulan Ezine peynirlerinin hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu ve potansiyel patojen tür olan A. caviae'nin identifiye edildiği saptanmıştır. Bu nedenle potansiyel halk sağlığı tehlikelerinin önlenmesi için üretimde gerekli hijyenik tedbirlerin alınması gerekmektedir.Çanakkale (Türkiye) ilinde mandıralardan, halk pazarlarından ve marketlerden tüketime sunulan 100 adet Ezine peyniri numunesi hareketli Aeromonas varlığı için incelendi.Anahtar Sözcükler : Ezine peyniri, hareketli Aeromonas, Aeromonas caviae. | |
dc.description.abstract | In this study, Aeromonads prevalence in Ezine cheeses which could cause especially acute gastroenterit, local or systemic infections were researched.100 samples of Ezine cheese which were offered to comsumption in different points of sale of Canakkale (Türkiye) were investigated for the presence of motile Aeromonas.As a result of microbiological analysis, 2 % motile Aeromonas species were isolated. These were identified as Aeromonas caviae.It was determined that Ezine cheese curasumpted in Canakkale were contaminated with motile Aeromonas species and also, A. caviae as potantial pathogen was frequently identified species. Thus, it was suggested that necessary hygienic precautions must be taken in process to present potantial risk for public health that caused by motile Aeromonas spp.Keywords : Ezine cheeses, motile Aeromonas, Aeromonas caviae. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Çanakkale`de (Türkiye) tüketilen bazı Ezine peynirlerindeki hareketli Aeromonas türlerinin izolasyonu ve identifikasyonu | |
dc.title.alternative | Isolation and identification of motile aeromonas species in Ezine cheeses consumed in Canakkale (Turkey) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Aeromonas | |
dc.subject.ytm | Çanakkale | |
dc.identifier.yokid | 424136 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 309563 | |
dc.description.pages | 81 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |